Pampeliška je pro své četné zdravotní výhody používána již odedávna. Nedávné studie však ukázaly zajímavá fakta, která se týkají její schopnosti zabíjet rakovinné buňky. V laboratorních podmínkách dokázal kořen pampelišky zničit 98% rakovinných buněk. Již první výzkumy týkající se kořene pampelišky vyvolaly mezi lékařskými odborníky značné pozdvižení.
Léčí na rakovinu bez vedlejších účinků
Pampeliška posiluje imunitní systém a podporuje krevní oběh, významně také přispívá k léčbě rakoviny plic, prostaty, leukémie a dalších forem rakoviny. U používání kořene pampelišky se předpokládají lepší výsledky než u chemoterapie. Doktorka Carolyn Hamm z Windsor Regional Cancer Centre v kanadském Ontariu tvrdí, že extrakt z kořene pampelišky je možná jedinou věcí, která by mohla pomoci při léčbě chronické myelomonocytární leukémie. Pacient jménem John Di Carlo byl po neúspěšné agresivní léčbě leukémie poslán domů, aby zde strávil „poslední dny“ svého života a bylo mu doporučeno, aby pil čaj z kořene pampelišky.
Během následujících 4 měsíců leukémie v Johnově těle zmizela. Lékaři připisovali tuto náhlou změnu v těle právě pravidelnému pití pampeliškového čaje. Nedávné studie ukazují, že extrakt z kořene pampelišky může v krátké době účinně ničit rakovinné buňky, právě jako v případě zmíněného pacienta.
Extrakt kořene pampelišky působí na rakovinné buňky tak, že se do 48 hodin rozpadají. Skvělou zprávu je, že při této léčbě nejsou nijak ovlivněny nově vytvořené zdravé buňky. Jiné studie došly k závěru, že extrakt pampeliškového kořene působí účinně i proti rakovině prsu, jater, tlustého střeva, plic a prostaty.
Konvenční léčba rakoviny značně poškozuje imunitní systém, jelikož zabíjí každou buňku, včetně těch zdravých. Pampeliška má naštěstí opačný účinek, protože posiluje imunitní systém tím, že výhradně cílí jen na nezdravé buňky.
Účinné látky
Kořen pampelišky obsahuje fytochemikálie jako Taraxasterol a beta-sitosterol, jde o přírodní látky s účinnými chemoterapeutickými a chemoprotektivními účinky. Podle studií ničí extrakt pampeliškového kořene rakovinné buňky prostřednictvím procesu nazývaného apoptóza (proces, který nutí rakovinné buňky, aby spáchaly sebevraždu).
Kromě toho je kořen pampelišky bohatý na antioxidanty, vitamin C, hořčík, draslík, vápník, železo, oxid křemičitý, síru, a chlorofyl. Také obsahuje inulin a kombinaci sacharidů a sloučenin, které zlepšují funkci trávicího systému, absorbují toxiny z potravin, detoxikují játra a ledviny aj.
Jak sklidit, připravit a používat kořen pampelišky
Kořen pampelišky můžete sklízet v každém ročním období. Po vytažení kořene ze země odstraňte listy a opatrně kořen očistěte od hlíny. Následně ho opláchněte a usušte. Nejlepší je sušit kořen na slunci po dobu 5-6 dnů. Sušený kořen pampelišky si uchová své léčebné účinky až jeden rok. Usušené kořeny pampelišky vždy skladujte ve skleněné nádobě na chladném a tmavém místě.
Nejlepší možnost používání kořene pampelišky je ve formě prášku, kořen můžete rozdrtit sami nebo si koupit již hotový prášek. Můžete si vzít něco málo přes půl čajové lžičky prášku jednou denně a smíchat ji s vodou nebo třeba s ovocným smoothie. Prášek z kořene nikdy nemíchejte v žádných nápojích, obzvláště ne v horkých. Po 3-4 dnech užívání se již můžete cítit lépe. Ve většině případů trvá pampelišce vybudování pevného imunitního systému asi 3 týdny. Poté bude imunitní systém schopný převzít kontrolu nad rakovinnými buňkami a zastavit jejich šíření.
Od kořene pampelišky neočekávejte žádné zázraky přes noc, léčba si zde vyžaduje svůj čas a také pravidelnost. Nejedná se o lék, který zachrání každého, ale jelikož po celém světě masově přibývají pacienti, kterým tento přírodní lék zachránil život, byla by škoda nevyužít jeho potenciál.