Ačkoli sůl je minerál, který je pro naše tělo nepostradatelný, jeho nadměrná konzumace způsobuje celou řadu zdravotních obtíží. Mezi nejčastější patří vysoký krevní tlak, ale mnohaletá nadměrná konzumace soli může také způsobovat osteoporózu.

Doporučená denní spotřeba soli u dospělého člověka je 6 gramů. Náš současný životní styl a nevhodné stravovací návyky ovšem tuto dávku mohou až zdvojnásobit. Je to díky zpracovaným potravinám nebo rychlému občerstvení.

Sůl sice dodává chuť pokrmům, ale v některých případech ji lze, alespoň částečně nahradit, třeba některými druhy bylinek a česnekem. Vyzkoušet můžete také vinný či balsamikový ocet, feferonky nebo čerstvou limetkovou i citronovou šťávu.

Pokud se soli nechcete vzdát, používejte sůl himalájskou, která tělu dodá navíc velké množství minerálů a prvků, které jsou pro naše tělo nezbytně nutné. Kromě toho může tento druh soli pomoci vyrovnat pH v těle, kontrolovat vodu v tkáních, regulovat hladinu cukru v krvi a lépe vstřebávat živiny.

Co všechno způsobuje nadměrné solení?

  • Sůl způsobuje zadržování vody v těle. Díky tomu se můžeme cítit nafouknutí. Také se mohou objevovat otoky nohou.
  • Nadměrná konzumace způsobuje velmi často i chutě na slaná jídla.
  • Jedním z příznaků nadměrné konzumace soli je i abnormální žízeň. Tento jev však může mít i další zdravotní důvody mezi něž patří například cukrovka.
  • Velmi nebezpečnou zdravotní komplikací je hypertenze. Vysoký krevní tlak způsobuje velkou zátěž pro pro ledviny, srdce, tepny a mozek. Mnoho lidí si ani nemusí uvědomovat, že mají vysoký krevní tlak.
  • Vysoká spotřeba soli ztěžuje činnost ledvin, které nejsou schopny odstranit veškerou sůl v těle a začínají se tak vytvářet kameny, které obsahují sůl a vápník.
  • Nadbytek soli ve stravě zvyšuje množství vápníku v moči. Jestliže však tělu nedodáme dostatek vápníku, bude si jej brát z kostí a objeví se osteoporóza.
  • Málokdo ví, že nadbytek soli ve stravě může způsobovat rakovinu žaludku.