Rýžové koláčky byly velmi populární svačinou během nízkotučného šílenství v osmdesátých letech 20. století. Vyrábějí pufováním celých zrn, která se stlačují. Často se konzumují jako nízkokalorická náhrada za chleba. Základní druh se vyrábí pouze z rýže, ale k dostání jsou i varianty ochucené.
Nízký obsah živin
Je to v podstatě rýže a vzduch a díky tomu se nemohou chlubit žádným působivým nutričním profilem.
Jeden obyčejný rýžový koláček vyrobený z hnědé rýže obsahuje:
- kalorie: 35 kalorií
- sacharidy: 7,3 g
- vláknina: 0,4 g
- bílkoviny: 0,7 g
- tuk: 0,3 g
- niacin: 4% doporučené denní dávky (DDD)
- hořčík: 3% DDD
- fosfor: 3% DDD
- mangan: 17% DDD
Ještě v nich nalezneme minimální množství vitamínu E, riboflavinu, vitamínu B6, kyseliny pantothenové, železa, draslíku, zinku, mědi a selenu. Obsah sodíku závisí na to, zda jsou solené či nikoli. Kromě toho bylo prokázáno, že proces pufování snižuje obsah antioxidantů, které jsou v rýži obsažené. Tato výživová fakta se vztahují pouze na neochucené kousky. Ochucené ještě často obsahují přidané cukry a další přísady.
Zdravé nebo škodlivé efekty
Rýžové koláče mohou mít pozitivní i negativní účinky na naše zdraví.
- Některé obsahují celá zrna
Rýžové koláče se často vyrábějí z celozrnné hnědé rýže. Bylo prokázáno, že dieta s vysokým obsahem celých zrn snižuje riziko vzniku chronických onemocnění.
Velká studie více než 360 000 lidí zjistila, že ti, kteří konzumovali většinu celých zrn, jako je hnědá rýže, měli o 17% nižší riziko úmrtí z jakýchkoli příčin. Ne všechny rýžové koláčky však používají celá zrna. Na štítku výrobku musí být uvedeno „celozrnná hnědá rýže“.
- Většina druhů je bezlepkových
Koláčky vyrobené výhradně z rýže jsou bezlepkové. Některé druhy však obsahují i jiná zrna, je tedy potřeba číst pozorně etikety.
- Mohou zvyšovat hladinu cukru v krvi
Rýžové koláčky mohou zvýšit hladinu cukru v krvi. Glykemický index (GI) je měřítkem toho, jak rychle potrava zvyšuje hladinu cukru v krvi. Rýžové koláčky mají GI skóre více než 70 – což je považováno za velmi vysoké číslo. Pokud chcete snížit jejich účinek na hladinu cukru v krvi, kombinujte je s bílkovinami ( maso, sýry, humus) a vlákninou, která je obsažená v ovoci a zelenině.