Jitrocel má široký léčivý záběr, vyzkoušejte ho

Další tradiční bylinou je jitrocel kopinatý. Lidové moudrosti ho předurčují k širokému působení na zdraví člověka, který by ho tak neměl přehlížet. Rostlina má například v sobě řadu slizů, které chrání sliznice.

Sklizeň a obsah jitrocele

V červnu až srpnu sbíráme jitrocelové listy, ideálně před obdobím květu, neboť je v nich v tu dobu obsaženo nejvíce látek. Musíme dbát na to, aby se po sběru listy nepomačkaly a nezapařily, ztratily by účinné látky.

Bylinu můžeme sušit na slunci, anebo uměle do 60 °C, poté ji uskladníme do větší nádoby, abychom usušené listy co nejméně pomačkali. Skladujeme v temnu.

Listy obsahují slizy, protizánětlivý glykosid aukubin, třísloviny, pektin a atd. Mají v sobě i velký obsah draslíku.

Léčivé účinky

Jitrocel se používá na rány, kašel, astma, záněty průdušek, zápal plic, tuberkulózu, popáleniny, uhry, vředy, záněty v zažívání a ve střevech, čištění krve, při dně, výtocích, na hemeroidy, na poruchy trávení, naběhlé žlázy, bércové vředy i jako klystýr.

Rostlina se rovněž aplikuje při nachlazení, angíně, chřipce, čistí ledviny, je vhodná i jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny, dásní a bolestech v krku, při zástavě krvácení, dezinfikování a urychlení hojení různých ran.

Podávání jitrocele

Používáme jak sušené, tak i čerstvé listy.

Nálev: na 1 vrchovatou čajovou lžičku listů nalijeme 1/4 litru vroucí vody a krátce necháme vyluhovat.

Obklad: čerstvé listy jitrocele opláchneme, na desce válečkem rozmačkáme na kaši a přiložíme na nemocné místo.

Sirup: dvě vrchovaté dvojhrstě listů jitrocele semeleme na masovém mlýnku a poté následně do směsi přidáme trochu vody, 300 g cukru a 250 g medu. Za stálého míchání povaříme až vznikne zahuštěná tekutina tou naplníme sklenice a po vychladnutí uložíme do chladničky.

Čerstvá šťáva: 2 – 3 kg čerstvého jitrocele rozemeleme v mixéru či nadrtíme nebo vylisujeme.

Čaj: 30 – 50 g sušeného listu spaříme v 1 – 1,5 l vody.

Pleťová voda: do čaje z jitrocele přidáme až třetinu objemu 80 % lihu.

Babská rada: vložíte-li čerstvý list jitrocele do obuvi, tak odstraní puchýře… Co se stane s botou, netušíme…

Pavla Novotná

Miluji přírodu a vše co s ní souvisí. Hrozně ráda cestuji a zajímám se o různé bio produkty, zdraví prospěšné látky, vitamíny apod. Snad vám moje články pomohou najít odpovědi na otázky co vás trápí.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X