Proč nemusí být snídaně opravdu nejdůležitější jídlem

Snídaně je často označována za nejdůležitější jídlo dne, ale je vynechání tohoto ranního jídla skutečně zdraví škodlivé? Novější výzkumy naznačují, že to nemusí být zas tak špatné, jak se mnozí z nás domnívají. Pojďme se podrobně podívat na snídani.

Snídaně, v angličtině „breakfast“, doslova znamená „přerušení půstu“. Je to první denní jídlo po noci, kdy jsme nejedli.

Snídaně si svůj titul nejdůležitějšího jídla dne vysloužila již v 60. letech 20. století poté, co americká odbornice na výživu Adelle Davisová navrhla, že k udržení dobré kondice a zamezení obezity je třeba „snídat jako král, obědvat jako princ a večeřet jako chudák“.

Přestože nedávná studie provedená na 30 000 dospělých zjistila, že 15 % z nich snídani pravidelně vynechává, mnozí ji stále považují za nejdůležitější jídlo dne. Snídaně dodává tělu důležité živiny, aby se na začátku dne cítilo nabité energií a vyživené. Mnozí také věří, že může podpořit hubnutí.

Je však snídaně skutečně nejdůležitějším jídlem dne?

Stejně jako u většiny věcí v oblasti výživy je odpověď složitá. Zatímco některé výzkumy naznačují, že vynechání snídaně není škodlivé, jiné výzkumy naznačují opak.

Pravidelná konzumace jídel a svačin, včetně snídaně, umožňuje během dne dodat tělu více příležitostí k dodání energie a živin, které potřebuje k optimálnímu fungování.

Pokud však člověk dokáže do sebe dostat živiny i během jiných jídel, nemusí být snídaně tím nejkritičtějším jídlem dne. Tady máme vědecké vyjádření.

Důkazy podporující konzumaci snídaně

Většina tvrzení o prospěšnosti snídaně vychází především z pozorovacích studií, které nemohou prokázat příčinu a následek.

Například jeden systematický přehled ze 14 observačních studií z roku 2021 zjistil, že ti, kteří snídají sedmkrát týdně, mají snížené riziko:

  • srdečními chorobami
  • cukrovky
  • obezity
  • vysokým krevním tlakem
  • mrtvice
  • břišní obezita
  • úmrtí související s kardiovaskulárními chorobami
  • zvýšený cholesterol v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL)

Z této konkrétní skupiny studií lze opět pouze usuzovat, že ti, kteří snídají, mají větší pravděpodobnost snížení rizika výše uvedených kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. Nemůže prokázat, že snídaně je tím, co je způsobuje.

Analýza údajů o více než 30 000 Severoameričanech však ukazuje, že lidé, kteří vynechávají snídani, mohou postrádat důležité živiny.

Mezi nejčastější živiny, které těm, kteří vynechali snídani, chyběly, patří:

  • foláty
  • vápník
  • železo
  • vitamín A
  • vitamíny B1, B2, B3
  • vitamín C
  • vitamín D

Navíc jedna randomizovaná kontrolní studie publikovaná v roce 2017, která zahrnovala 18 účastníků s diabetem 2. typu a 18 zdravých účastníků, zjistila, že vynechání snídaně způsobilo narušení cirkadiánních rytmůDůvěryhodný zdroj v obou skupinách.

U těch, kteří vynechali snídani, došlo také k většímu vzestupu hladiny glukózy v krvi po jídle. Autoři studie tak naznačili, že snídaně je životně důležitá pro to, aby naše vnitřní hodiny běžely včas.

Způsobuje vynechávání snídaně přibývání na váze?

Ačkoli mnoho lidí uvádí, že po zahájení dne snídaní mají větší pocit sytosti, studie naznačují, že ti, kteří snídani vynechávají nebo konzumují, mají nakonec téměř stejný celkový denní příjem kalorií.

Další randomizovaná kontrolní studie prováděná po dobu 4 měsíců testovala účinnost doporučení snídat nebo vynechat snídani na úbytek hmotnosti u 309 dospělých osob s nadváhou nebo obezitou, které se snažily zhubnout ve volném prostředí.

Na konci studie vědci dospěli k závěru, že konzumace snídaně neměla na úbytek hmotnosti žádný významný vliv ve srovnání s absencí snídaně.

Podle přehledu 13 randomizovaných kontrolních studií z roku 2019 zveřejněného v časopise The BMJ nemusí být přidávání snídaně dobrou strategií hubnutí. Výzkumníci dále dodali, že při doporučování snídaně pro hubnutí je třeba postupovat opatrně, protože ve skutečnosti může mít opačný účinek.

Je však důležité poznamenat, že tento přehled měl svá omezení. Nebyly zahrnuty druhy konzumovaných potravin a studie neměly příliš dlouhou dobu trvání. Kromě toho vědci uváděli, že je třeba provést další studie, aby se zjistily dlouhodobé účinky vynechávání snídaně.

Zajímavé je, že jiná studie zjistila, že vynechání snídaně může ve skutečnosti snížit celkový denní příjem kalorií o 252 kalorií. Výzkumníci však poznamenali, že při vynechání jakéhokoli jídla se snížila celková kvalita stravy.

V současné době se nezdá, že by existovaly nějaké přesvědčivé důkazy, které by spojovaly příjem snídaně s přibýváním na váze.

Zdroj fotky: pexels.com

Jsou lidé, kteří snídají, zdravější?

Podle jedné pozorovací studie z roku 2018 ti, kteří často snídají, často věnují větší pozornost celkovému příjmu živin, pravidelně se účastní fyzické aktivity a přiměřeně zvládají stres.

Naopak ti, kteří snídani vynechávají, mají tendenci k nezdravějším životním návykům, jako je časté kouření a pití alkoholu. Mají také tendenci se stravovat s vyšším obsahem tuku, cholesterolu a kalorií než ti, kteří snídají obvykle.

Tato zjištění naznačují, že k celkovému zdravotnímu stavu snídajících mohou přispívat životní návyky, nikoliv konzumace snídaně.

Měli byste snídat?

Snídaně je důležitým jídlem, protože nám dává příležitost dodat tělu živiny. Podle nejnovějších studií však nemusí být nejdůležitějším jídlem dne.

Snídat a naslouchat signálům hladu je velmi důležité, pokud se ráno probudíte hladoví. Pokud jste však zaneprázdněni a snídani jeden den vynecháte, nemusíte se cítit provinile.

Pokud snídani obvykle vynecháváte, je důležité zajistit, abyste optimalizovali příjem živin při ostatních jídlech.

Určité skupiny lidí, jako jsou například profesionálové ve fitness nebo sportovci, kteří trénují brzy ráno, se také mohou cítit lépe po snídani.

Co byste měli snídat?

Pokud snídáte rádi, začněte den výživnými potravinami.

Mezi zdravé snídaňové potraviny patří např:

  • vejce
  • ovesné vločky
  • řecký jogurt
  • bobulovité ovoce
  • celozrnné toasty
  • chia semínka
  • tvaroh
  • avokádo
  • ořechy.

Zjistěte, co vám nejlépe vyhovuje

Nejnovější výzkumy v oblasti výživy nám stále ukazují, že neexistuje univerzální přístup, pokud jde o stravování. Pro dosažení optimálního zdraví je důležité osvojit si zdravý životní styl.

Mezi způsoby, jak zlepšit své zdraví patří:

  • věnujte se alespoň 150 minutám mírné fyzické aktivity týdně
  • posilovací aktivity pro všechny hlavní svalové skupiny dva nebo více dní v týdnu
  • udržovat si zdravou hmotnost
  • omezit přidaný cukr, nasycené tuky a zpracované potraviny
  • jíst rozmanité potraviny bohaté na živiny
  • věnujte pozornost svému tělu a signálům hladu
  • pijte hodně vody
  • vyhýbejte se tabákovým výrobkům a nadměrnému užívání alkoholu
  • spěte alespoň 7 hodin spánku během 24 hodin.

Zdroj informací: https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-breakfast-really-the-most-important-meal-of-the-day
Zdroj fotek: pexels.com

Jan Kovalčík

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X