Je příprava jídel v mikrovlnné troubě nebezpečná?

Považujete přípravu jídel v mikrovlnné troubě za bezpečnou nebo se jí obáváte? Na internetu naleznete celou řadu zajímavých a protichůdných informací o bezpečnosti používání mikrovlnné trouby. Některé tvrdí, že používání je bezpečné, jiné tvrdí, že ničí živiny v jídle. Uvedeme si, jak to se zdravotní nezávadností mikrovlnné trouby ve skutečnosti je.

Jak mikrovlnná trouba funguje

Všechny způsoby vaření mění molekulární strukturu potravin, což způsobuje, že jsou stravitelné a lépe chutnají. Vařením se zabíjí i některé bakterie. Tradiční způsob vaření zahřívá molekuly vzduchu, které potraviny obklopují a tím se přenáší teplo do jídla. Mikrovlnná trouba pracuje odlišně. Vyzařuje formu radiofrekvenční energie, která způsobuje, že se molekuly vody v potravinách pohybují rychleji. Dochází ke generaci tepelné energie procesem nazývaným dielektrický ohřev, který vaří potraviny zevnitř.

Účinky mikrovlnné trouby

Někdo tvrdí, že proces, při kterém vzniká v mikrovlnné troubě teplo, ničí živiny obsažené v potravinách, což z hlediska zdraví činí potraviny neužitečnými. Některé studie ukazují, že například brokolice ztrácí až 97% antioxidantů, pokud je připravována v mikrovlnné troubě. Někdo zase tvrdí, že příprava jídel v mikrovlnné troubě je bezpečná. Obecná pravda je, že čím déle budou potraviny v mikrovlnné troubě, tím více živin budou ztrácet. Různé živiny reagují na mikrovlny jiným způsobem. Především vitamín B12 je na tento druh úpravy velmi citlivý, proto by neměly být potraviny, které tento vitamín obsahují, v mikrovlnné troubě upravovány. Jaký je tedy konečý verdikt? Některé potraviny by se do mikrovlnné trouby neměly dávat vůbec a některé jen za splnění potřebných opatření. Faktem je, že tato otázka není zcela černá nebo bílá. Různé potraviny mají různé molekulární struktury a všechny nereagují na mikrovlnné trouby stejným způsobem, stejně jako všechny nereagují na tradiční vaření stejným způsobem.

Důležité jsou nádoby

Důležitým faktorem, který by neměl být zanedbán, je nádoba, do které jídlo umísťujete. Mnoho lidí používá pro ohřev nádoby plastové. Existují však některé potenciální problémy, které z toho mohou vyplynout. V mnoha plastových materiálech se nacházejí chemické sloučeniny nazývané BPA, které vykazují výrazné vlastnosti narušující hormony. Při zvýšené teplotě se tyto chemikálie mohou dostávat přímo do potravy. Nejlepším způsobem, jak toto riziko eliminovat, je používat nádoby skleněné nebo keramické.

photo credit: flickr.com/photos/rubbermaid

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X