Pokud hledáte způsoby, jak udržovat vaši hladinu cukru v normálu, měli byste začít právě u složení vaší stravy. Některé potraviny hladinu cukru výrazně zvyšují. Začleněním potravin, které pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi stabilní, preventivně pečujete o své zdraví. Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů.

Glykemický index

Některé potraviny mají vysoké skóre tzv. glykemického indexu (GI). Ten uvádí, jak rychle dochází k využití glukózy tělem z určité potraviny. Čím vyšší skóre potravina má, tím více hladina cukru v krvi stoupá. Pokud však zařadíte do jídelníčku i potraviny s nižším GI, můžete hladinu cukru v krvi udržovat poměrně v normálu.

Cukrovka

Hladinu cukru v krvi si samozřejmě musí nutně hlídat osoby trpící cukrovkou, ale významné je udržování krevního cukru i pro osoby, které mohou být vznikem cukrovky ohroženy. Příjem cukru se však týká každého z nás, a kdo chce pečovat o své zdraví preventivně, měl by se o tuto problematiku zajímat. Jedná se o prevenci mnoha civilizačních onemocnění. Dlouhodobě zvýšená hladina krevního cukru je rizikové nejen kvůli diabetu, ale je ohrožující i pro srdce a ledviny.

Co si dopřát?

Klíčem je konzumace zdravých sacharidů, dostatku vlákniny a potraviny s nízkým glykemickým indexem. Díky nim dosáhnete snížení hladiny krevního cukru. Vláknina totiž zpomaluje trávení sacharidů a reguluje hladinu krevního cukru. Ta díky ní stoupá pomalu a kontrolovaně.

Jaké potraviny konzumovat?

Ovesné vločky

Ideální zdravou snídani představují ovesné vločky s bílým jogurtem a oříšky. Dopřejte si ovesné vločky, které jsou skvělým zdrojem vlákniny a mají vliv na snižování hladiny LDL cholesterolu. Hned ráno skvěle zasytí a dodají vám energii na celé dopoledne.

Čerstvá zelenina

Vegetariáni si v tomto směru přijdou na své. Právě čerstvá zelenina, kterou přidáte do jídelníčku, je skvělou možností, jak regulovat hladinu cukru v krvi. Je totiž bohatá na vlákninu a obsahuje méně sacharidů. Dopřejte si například rajčata, cukety, lilek, růžičkovou kapustu, houby atd. Zeleninou také zpestříte svůj jídelníček.

Luštěniny

Luštěniny jsou skvělým zdrojem vlákniny, dobře zasytí a obsahují vysoké dávky hořčíku a draslíku. Dopřávejte si proto pravidelně ve svém jídelníčku luštěniny, například čočku, fazole či cizrnu.

Listová zelenina

Ideální je zařazení listové zeleniny do vašeho jídelníčku. Obsahuje jen minimum sacharidů a přináší vám dávku kyseliny listové. Dopřávejte si proto pravidelně ve svém jídelníčku špenát, rukolu, polníček, kadeřávek apod. Jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálních látek, navíc udržují vaši hladinu krevního cukru v normálu.

Zelený čaj

Zelený čaj přináší organismu mnoho zdravotních výhod. Obsahuje katechiny, které pomáhají kontrolovat hladiny cukru v krvi, ale chrání i před vlivem škodlivých volných radikálů, které přispívají ke vzniku mnoha onemocnění.

Quinoa

Quinoa se k nám dostala z Jižní Ameriky. Je používána jako obilovina, ale o obilovinu se přímo nejedná. Své využití má quinoa při přípravě salátů, používá se i na přípravu kaší, k zahuštění polévek, ale ze semen se mele také mouka. Quinoa má tu výhodu, že je bezlepková a obsahuje dávku bílkovin, hořčíku a draslíku. I tím pomáhá normalizovat hladinu krevního cukru, tlaku a hladiny triglyceridů.