Výsledky zvláště vrcholových sportovců jsou závislé nejen na tréningu, ale také na výživě. Sportovci mají stejné nároky na výživu jako kterýkoliv průměrný člověk, ale vzhledem ke zvýšené tělesné námaze potřebují větší přísun sacharidů.

Například strava vytrvalce by měla obsahovat až 67 procent sacharidů. Neexistuje ovšem jediný typ potravy, který by zázračně zvýšil výkon. Jen strava obsahující celou škálu živin může sportovci umožnit vrcholnou kondici.

Vyváženost

Vysoký výdej energie vyžaduje vyvážený příjem kalorií, makrosložek (sacharidů, bílkovin, tuků a vlákniny) a mikrosložek (vitaminů, většiny minerálů a stopových prvků) k udržení energie a rovnováhy tekutin.

Více nerostných látek

Požadavky tkání na přísun nerostných látek jsou různé. Kosti obsahují množství vápníku, svalové buňky draslík a hořčík, zatímco v krvi je velké množství sodíku a chloridů.

Dlouhodobý nedostatek nerostných látek může být závažný. Proto někteří odborníci doporučují užívání doplňujících tablet s obsahem minerálů, ačkoliv neexistuje žádný vědecký důkaz, že by výrazně zlepšily výkonnost.

Svaly potřebují draslík, který je obsažen v libovém mase, zelenině, ořechách, luštěninách a ovoci, především v banánech.

U vytrvalců byly zjištěny nízké hladiny hořčíku, což může způsobovat zhoršení uvolňování energie, únavu i svalové křeče. Potraviny bohaté na hořčík zahrnují dary moře, tmavě zelenou listovou zeleninu, celozrnné potraviny, ořechy a luštěniny.

Většina zinku je uložena v kostech a svalech. Jen malé množství je pohotově většinou v krvi. Jeho zdrojem jsou opět mořské plody, vnitřnosti, vejce, pšeničné klíčky a luštěniny.

Glykogen

Je hlavním palivem, které svaly využívají, když jsou v pohybu. Je vyráběn z glukózy získané trávením sacharidů, uložen je ve svalech a v játrech.

Proč jsou potřebné tuky

Ve stravě sportovců je kladen důraz na příjem sacharidů, proto je potřeba tuků asi 30 % z celkového kalorického příjmu. Svaly přednostně využívají tuk jako palivo při lehkém cvičení, ale sacharidy se využívají rychleji při větší zátěži. Přídavkem tuku do stravy lze zdvojnásobit její kalorickou hodnotu, aniž by se zvětšil její objem. Zdravější jsou nenasycené tuky obsažené například v rostlinných olejích nebo tučných rybách, než nasycené, které jsou v sýru, másle a mase. Vyloučit ze stravy všechny nasycené tuky je ovšem také chybou.