Pokud pijete kávu řadu let, může být kofeinová závislost skutečný problém. Někteří prostě chuť kávy milují a věří, že v přiměřeném množství může prospívat našemu zdraví. Pokud patříte mezi ty, kdo se snaží pití kávy omezit nebo kávu přestat pít úplně, nabízíme vám zdravou alternativu z kořene čekanky.
Co je kořen z čekanky?
Čekanka obecná (Cichorium intybus) je jedním z nejstarších rostlinných druhů, který má svůj původ v severní Americe, západní Asii a Evropě. Stala se oblíbenou alternativou kávy. Její kořeny jsou bohaté na vitamíny a minerály, které mají pozitivní vliv na játra a také mají diuretické účinky.
Přínosy kořene pro zdraví
- Obsahuje antioxidanty, které bojují proti poškození volnými radikály.
- Pomáhá v boji se zánětem.
- Zvyšuje a podporuje trávení. Zvyšuje tok žluči, který pomáhá rozkládat tuky.
- Má nejvyšší koncentraci inulinu, který živí trávicí flóru ve střevech a pomáhá zvyšovat trávení. Proto je kořen čekanky považován za probiotickou látku.
- Nabízí antibakteriální a antifungální vlastnosti.
- Obsahuje fenoly, které mají příznivý účinek na kardiovaskulární systém.
Usušený kořen čekanky rozemelte a připravte si jako běžnou kávu – jednu a půl lžičky na šálek vody.