Dušený hrášek je skutečnou lahůdkou. Jelikož ho lze připravit z čerstvě vyloupaného i mraženého hrášku, představíme si recepty pro obě verze.
Čerstvý dušený hrášek
Potřebujeme:
- 50 dkg vyloupaných zrnek hrášku
- 5 dkg másla
- 1 lžička mouky
- sůl
- 130 ml vody nebo smetany
- lžička nasekané zelené petržele.
Příprava:
Hrášek povaříme 5 minut v připravené osolené vodě, pak ho dáme dusit na máslo nebo na slaninu pokrájenou na kostičky. Můžeme jej dusit i s jinou zeleninou, např. karotkou, brukví, květákem, srdéčky hlávkového salátu apod. Dušený hrášek
zaprášíme moukou a podlijeme vodou, polévkou nebo mlékem. Dušeným hráškem plníme i kedlubny, rajčata nebo celer, obkládáme pečené maso a přidáváme jej do masitých ragú, nádivek a hašé.
Dušený hrášek – mražený
Potřebujeme:
- 50 dkg zeleného hrášku
- 130 ml vody
- sůl
- 5 dkg čerstvého másla
- 1/2 dkg hladké mouky
Zmrazený hrášek necháme roztávat 2-3 hodiny v původním balení při normální teplotě kuchyně. Pak ho vložíme do 130 ml vařící vody a povaříme 2 až 3 minuty. Hrášek přendáme na rozpálený tuk, zaprášíme lehce moukou, podusíme 8-10 minut, podlijeme zbylým vývarem a povaříme.