Cibule je ingrediencí, která se najde snad v každé kuchyni. Je velmi výživná, obsahuje velké množství uhlovodanů, z vitaminů pak vitamin C a B, z nerostných solí především vápník. Samotná cibulová má mnoho vitaminu C a karotenu. Syrová je výborným doplňkem vařených jídel, zvláště v zimě, kdy může nahradit drahé druhy zelenin. Nepříjemný zápach z úst po požití syrové cibule odstraníme douškem mléka. Cibuli uchováváme vyschlou, svázanou do pletenců, zavěšenou v suché, studené a větrané místnosti. Klíčící cibuli je nejlepší spotřebovat i s klíčky. Nejlépe se udrží malá cibulka, šalotka.

Cibulový salát

Potřebujeme:

  • 40 dkg cibule
  • sůl
  • ocet
  • 2 lžíce oleje
  • cukr

Postup:

Na kroužky nakrájenou cibuli vhodíme do vařící vody okyselené octem (2/3 vody, 1/3 octa). Krátce povaříme, až cibule ztratí ostrou příchuť. Vyjmeme ji na mísu, pokapeme olejem, posolíme a podle chuti okyselíme a osladíme.

Sdílejte svým přátelům:

Kristýna Brázdová

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)