Cibule je ingrediencí, která se najde snad v každé kuchyni. Je velmi výživná, obsahuje velké množství uhlovodanů, z vitaminů pak vitamin C a B, z nerostných solí především vápník. Samotná cibulová má mnoho vitaminu C a karotenu. Syrová je výborným doplňkem vařených jídel, zvláště v zimě, kdy může nahradit drahé druhy zelenin. Nepříjemný zápach z úst po požití syrové cibule odstraníme douškem mléka. Cibuli uchováváme vyschlou, svázanou do pletenců, zavěšenou v suché, studené a větrané místnosti. Klíčící cibuli je nejlepší spotřebovat i s klíčky. Nejlépe se udrží malá cibulka, šalotka.
Cibulový salát
Potřebujeme:
- 40 dkg cibule
- sůl
- ocet
- 2 lžíce oleje
- cukr
Postup:
Na kroužky nakrájenou cibuli vhodíme do vařící vody okyselené octem (2/3 vody, 1/3 octa). Krátce povaříme, až cibule ztratí ostrou příchuť. Vyjmeme ji na mísu, pokapeme olejem, posolíme a podle chuti okyselíme a osladíme.