Lidový název je čaganka, hanička, cikorie, koření sv. Petra, podražník.

Čekanka je vytrvalá rozvětvená bylina, která dorůstá výšky až jednoho metru.Její květy jsou jasně bledě modré a vytvářejí květní úbory. Otevírají se jen za slunného počasí a kvést ji uvidíme od července do září. Našli bychom ji především v teplejších oblastech a to především podél cest, na suchých stráních či mezích.

Již staří Egypťané čekanku používali pro přípravu salátu.

Léčivé části a jejich využití

Pro léčivé účely se sbírá kvetoucí nať (červenec – září) a kořen (září, duben).

Obě části rostliny obsahují hořčiny a větší množství inulinu.

Využití v lidovém léčitelství:

Odvar

  • močopudné vlastnosti
  • podpora chuti k jídlu
  • pomoc v boji proti ledvinovým kamenům
  • očista krve
  • úprava stolice

Čaj (odvar)

1 lžička jemně drcené rostliny se vsype do 1/4 litru vody a nechá se přejít varem. Následně 10 minut louhujeme a pak scedíme.

Popíjíme chladný, šálek ráno a večer. Pomáhá při žlučníkových obtížích nebo chorobách močového měchýře.