Bylinkové žemle

Pro 4 osoby potřebujeme:

  • 500 g čerstvě mleté pšeničné celozrnné mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžičku mořské soli
  • 1 lžíci cukru
  • 1/4 l mléka
  • 50 g másla nebo neztuženého rostlinného tuku
  • 2 žloutky
  • 1 lžíci majoránky
  • 1 lžičku tymiánu
  • 1/ 2 svazku petrželové natě
  • 1/2 svazku pažitky

Dále:

  • 2 žloutky
  • 1 lžíci kmínu
  • 1 lžíci koriandru

Postup přípravy:

1. Mouku dáme do mísy a smícháme se sušeným droždím, solí a cukrem.

2. Přidáme vlažné mléko, máslo a žloutky.

3. Přidáme majoránku a tymián a přebrané, omytě a drobně nakrájené bylinky a vypracujeme tužší těsto.

4. Přikryté necháme kynout na teplém místě 30 minut.

5. Ještě jednou propracujeme a na vále posypaném moukou vyválíme placku tlustou 2-3 cm.

6. Kulatou formičkou vykrajujeme malé placičky.

7. Poklademe na plech vysypaný moukou a necháme ještě 10 minut kynout.

8. Potřeme vejcem rozšlehaným s trochou vody a posypeme kmínem a koriandrem.

9. Pečeme 15 minuty předehřáté troubě na 200 °C, vyjmeme a podáváme teplé nebo studené.

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X