Lidový název je hořký bodlák nebo kardobenediktus.
Tato jednoletá byliny dorůstá výšky až 0,5 metrů. Květy tvoří žluté úbory a spatřit je můžeme od června do srpna. Listy, listeny a lodyhy jsou hustě poseté ostny, které jsou podobné jako u pcháče. Celá rostlina má silně hořkou chuť. Původní domovinou je Středomoří. Používá se pro výrobu hořkého likéru benediktinky.
Léčivé části a jejich využití
Pro léčivé účely se sbírá kvetoucí nať, ideálně na počátku květu. Ke sběru je určená pouze horní část, bez silné spodní části stonku. Sběr je vhodný v rukavicích. Sesbírané rostliny se suší ve stínu, ideálně na lískách. V minulosti lidé na benedikt spoléhali během morových epidemií, neboť věřili, že čistí krev. V nati nalezneme hořčinu knicin, silici a třísloviny.
Využití v lidovém léčitelství:
- žaludeční droga
- zlepšení trávení
- posílení žaludku
- snížení plynatosti
- pomoc při střevních obtížích
- úprava činnosti jater a žlučníku
- posílení nervové soustavy
- pomoc při nespavosti, dně, vodnatelnosti a revmatismu
- podpora proti chudokrevnosti
- zevně k omývání ran, pohmožděni a vředů
Konzumace většího množství způsobuje nevolnost a dávení. Rostlinu lze kombinovat s dalšími léčivými bylinami – vachta, pelyněk, zeměžluč.
Čaj
Připravíme si 2 kávové lžičky drcené, usušené natě,které přelijeme 1/4 litrem vařící vody. Necháme 10 minut louhovat a následně scedíme přes plátýnko. Popíjí se jeden chladný šálek denně.