Benedikt lékařský – Cnicus benedictus

Lidový název je hořký bodlák nebo kardobenediktus.

Tato jednoletá byliny dorůstá výšky až 0,5 metrů. Květy tvoří žluté úbory a spatřit je můžeme od června do srpna. Listy, listeny a lodyhy jsou hustě poseté ostny, které jsou podobné jako u pcháče. Celá rostlina má silně hořkou chuť. Původní domovinou je Středomoří. Používá se pro výrobu hořkého likéru benediktinky.

Léčivé části a jejich využití

Pro léčivé účely se sbírá kvetoucí nať, ideálně na počátku květu. Ke sběru je určená pouze horní část, bez silné spodní části stonku. Sběr je vhodný v rukavicích. Sesbírané rostliny se suší ve stínu, ideálně na lískách. V minulosti lidé na benedikt spoléhali během morových epidemií, neboť věřili, že čistí krev. V nati nalezneme hořčinu knicin, silici a třísloviny.

Využití v lidovém léčitelství:

  • žaludeční droga
  • zlepšení trávení
  • posílení žaludku
  • snížení plynatosti
  • pomoc při střevních obtížích
  • úprava činnosti jater a žlučníku
  • posílení nervové soustavy
  • pomoc při nespavosti, dně, vodnatelnosti a revmatismu
  • podpora proti chudokrevnosti
  • zevně k omývání ran, pohmožděni a vředů

Konzumace většího množství způsobuje nevolnost a dávení. Rostlinu lze kombinovat s dalšími léčivými bylinami – vachta, pelyněk, zeměžluč.

Čaj

Připravíme si 2 kávové lžičky drcené, usušené natě,které přelijeme 1/4 litrem vařící vody. Necháme 10 minut louhovat a následně scedíme přes plátýnko. Popíjí se jeden chladný šálek denně.

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X