Amarant: Bezlepková plodina Inků a Aztéků s významným nutričním profilem

V mnohých obchodech a regálech se zdravou výživou dnes narazíte na pestrou nabídku bezlepkových plodin a potravin. Jistě jste si již všimli také amarantu či amarantových těstovin. Víte však, co to amarant je? A jaké přínosy přináší lidskému zdraví?

Laskavec

Amarant, česky laskavec (Amaranthus), je rodem, který zahrnuje více než 60 druhů rostlin. Pro produkci semen jsou však nejvíce využívány tři druhy, a to Amaranthus hypochondriacus L., Amaranthus caudatus L. a Amaranthus cruentus L. Označení plodiny stručně jako amarant tedy může být trochu zavádějící, přesto pro potřeby strávníka dostačující.

Původ

Laskavec se hojně pěstuje v oblastech Asie a Afriky jako listová zelenina, ale svým původem je ze Střední Ameriky. Jedná se o velmi starou plodinu, která byla pěstována Aztéky a Inky již před třemi tisíciletími. Nazývat ji můžeme také jako pseudoobilovinu, podobně jako pohanku.

Bezlepková strava

Amarant se tak hodí do stravy všech, kteří se ze svého jídelníčku snaží vynechat lepek či ho konzumovat nemohou, nebo hledají dobrý rostlinný zdroj bílkovin. Amarant lze používat jako přílohu samotný či jej kombinovat s rýží, jáhly, kukuřicí atd. Připravit z amarantu však snadno můžete také kaši, zahustit s ním polévku, připravit z něj pudink, rizoto, zeleninový salát, ale také „popkorn“. Amarant totiž při zahřátí reaguje stejně jako kukuřice. I když je tzv. pseudoobilovinou, používá se v kuchyni stejně jako mnohé obiloviny. Ze zrn se vyrábí také mletá mouka.

Nutriční hodnoty

Amarant obsahuje řadu výživných látek, které z běžných obilovin prostě nezískáte. Bohatý je především na obsah vlákniny, železa, vápníku, draslíku, mědi zinku, ale i vitamínů A, B, C, E i kyseliny listové. Obsahuje také zdravé tuky, nenasycené mastné kyseliny, které snižují škodlivý cholesterol, a lysin i rutin. Skvělé je, že do stravy dodává řadu bílkovin. Jeden šálek vařeného amarantu obsahuje přibližně:

  • 251 kalorií
  • 46 gramů uhlohydrátů
  • 9,3 gramů bílkovin
  • 3,9 gramu tuku
  • 5,2 g vlákniny
  • 2,1 miligramu manganu (105 procent DD)
  • 160 miligramů hořčíku (40 procent DD)
  • 364 miligramů fosforu (36 procent DD)
  • 5,2 miligramů železa (29 procent DD)
  • 13,5 mikrogramů selenu(19 procent DD)
  • 0,4 miligramu mědi (18 procent DD)
  • 0,3 miligramu vitamínu B6 (14 procent DD)
  • 54,1 mikrogramů folátu (14 procent DD)
  • 2,1 miligramu zinku (14 procent DD)
  • 116 miligramů vápníku (12 procent DD)
  • 332 miligramů draslíku (9 procent DD)

Zdravotní přínos

Zdroj proteinů

Amarant je dobrým zdrojem proteinů, proto se skvěle hodí do redukčních diet i zdravého jídelníčku. Amarant dobře zasytí, díky vláknině, přitom je bez lepku a obsahuje řadu přínosných živin.

Zánět

Amarant je i tzv. protizánětlivou potravinou, která snižuje riziko vzniku zánětů v těle. Jedná se například o artritidu, zánětlivé onemocnění kloubů, které postihuje mnoho osob, především v pokročilém věku.

Zdraví kostí

Díky obsahu vápníku v amarantu můžete podporovat zdraví vašich kostí. Pokud nejíte příliš mnoho mléčných výrobků, zkuste zařadit do jídelníčku jiné potraviny bohaté na vápník, třeba amarant.

Cholesterol

Amarant pomáhá také snížit hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje také správné trávení a dodává do těla dávku vlákniny.

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X