Vánoční svátky jsou sice ještě daleko, ale vanilkový cukr často používáme nejen při přípravě vanilkových rohlíčků, ale také při běžném pečení dezertů a koláčů. Kupovali jste doposud v obchodě vanilkový cukr, ale nyní nemůžete sehnat jiný než vanilinový? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Vanilka

Vanilka je specifickým druhem aromatického koření, které je svým původem z Mexika. Zajímavé je, že se jedná o fermentovanou tobolku (nepřesně lusk) některých druhů orchidejí z rodu vanilovník (Vanilla). Toto koření bylo známé již původními obyvateli jihovýchodního Mexika, tedy Toltéky a Aztéky a používali jej jako přísadu při přípravě nápojů z kakaových bobů, ale také jako léčivý prostředek. Do Evropy se toto koření dostalo až v 16. století. Vanilka patří mezi nejdražší potravinářské ingredience.

Vanilin

Vanilin je bílou krystalickou látkou, která má silně květinovou vůni a sladkou chuť. Chemicky náleží mezi fenoly, ethery a aldehydy. Zajímavé je, že je hlavní těkavou složkou silice obsažené v plodech vanilka. To je přírodní varianta vanilinu. A co syntetický vanilin? Syntetický vanilin byl dříve vyráběn například ze skořicové silice. Dnes je v průmyslové výrobě vanilin získáván tzv. guajakolu, který je obsažen například v dřevěném dehtu, popřípadě fermentační přeměnou ligninu, který je odpadní látkou při výrobě celulózy ze dřeva. Přírodní i syntetický vanilin je používán k ochucování sladkých jídel, pochutin a nápojů v potravinářském průmyslu.

Vanilinový cukr

Aby byl produkt v podobě vanilkové cukru co nejlevnější, používají se dnes místo pravé vanilky její chemické náhrady. Vanilinový cukr neobsahuje skutečnou vanilku. Pravdou je, že rozdíl v chuti je mírně poznatelný, jelikož není tak intenzivní, ale stejně se jedná o identickou náhradu za chuť a vůni vanilky. Důvodem nahrazování vanilky vanilinem je  především cena. Za kilogram vanilkového cukru byste totiž zaplatili kolem sta korun, za kilogram cukru vanilinového však jen kolem 25 Kč.

Druhy cukrů

Zakoupit dnes můžete vanilkový cukr, vanilinový cukr, ale také přírodní vanilinový cukr či přírodní vanilkové aroma. Vanilkový cukr musí obsahovat pravou vanilku, vanilinový cukr obsahuje syntetické aroma, buď vanilin či ethylvanilin. Přírodní vanilinový cukr by měl obsahovat vanilin, který pochází jen z pravé vanilky. U přírodního vanilkového aroma by měly být aromatické složky získány alespoň z 95 % z vanilky. Připravit si můžete také domácí vanilkový cukr z pravé vanilky, kterou smícháte s cukrem a počkáte alespoň 14 dní na prosycení vůně a chuti. Vždy při nákupu potravinářských výrobků kontrolujte, co uvádí etiketa.

Zdroj: https://www.flickr.com/photos/ted_major/6600956129/in/photostream/