Bylina, která nabízí pomoc alergikům? Vyzkoušejte perilu

Perila křovitá (Perilla frutescens) je léčivou bylinou, která je hojně využívána především ve vietnamské kuchyni. Vypěstovat si ji však můžete běžně i na vašich zahradách a těšit se z její chuti i zdravotních přínosů.

Perila

Perila může mít různou barvu. Zpravidla jsou však její listy zelené, sytě fialové či zeleno-fialové. Listy by měly být na okrajích mírně zkrabatělé. Jejich tvar je srdčitý a na první pohled připomíná kopřivu. Důvodem je především to, že pochází z čeledi hluchavkovitých. Chuť a vůně perily je velmi specifická, ale příjemná. Voní svěže, kořeněně a jaksi s příměsí citronové trávy. Její chuť je opravdu výborná. Svým původem je perila z oblastí východní a jihovýchodní Asie.

Využití

Perila má využití především v exotických kuchyních, zvláště při přípravě vietnamského jídla, například závitků, polévky či salátů. Lístky se konzumují syrové, ale připravuje se z nich také léčivý čaj, který pomáhá při alergii a astmatu. Pokud patříte mezi milovníky vietnamského jídla, perila by vám doma chybět jistě neměla. Velmi se jí daří i v našich podmínkách, třeba na parapetu v květináči. Ve Vietnamu dostanete k jídlu často tzv. bylinkový koš, ve kterém nechybí perila, thajská bazalka či koriandr. Jedná se o nepostradatelnou součást vietnamské kuchyně.

Zdravotní přínos

Perila je používána v tradiční medicíně jako pomoc při problémech s trávením, jelikož podporuje produkci trávicích šťáv. Může být však dobrým pomocníkem i při léčbě astmatu, bronchitidy či alergií. Ideální je užívání perilové čaje, který je dobrou volbou i v případě kašle či rýmy. Éterický olej, který obsahují listy a nať působí antimikrobiálně a používají se také jako konzervační prostředek do pokrmů. Zajímavé je, že tato rostlina pomáhá při alergiích, jelikož obsahuje látky, které působí jako antihistaminikum. Jedná se především o apigenin, alfapinen, myristicin a další sloučeniny. Ideální pro osoby, které trpí alergickou rýmou či v případě přecitlivělosti na některé složky jídla, viz potravinová alergie.

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/faroutflora/5821458536, https://www.flickr.com/photos/trippinlarry/3127729829

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X