Setkali jste se již v kavárnách či obchodech se zdravou výživou s podivně vyhlížejícím fermentovaným nápojem? Kombucha se stává velmi populární i u nás, a to nejen díky své zajímavé chuti, ale také přínosům pro lidské zdraví.
Kombucha
Kombucha je lehce perlivým fermentovaným nápojem, který vzniká z oslazeného černého či zeleného čaje. K fermentaci dochází díky symbiotické kolonii bakterií a kvasinek (SCOBY), které se do čaje přidávají. Barva kombuchy může být různá, odvíjí se od použitého čaje, avšak pohybuje se od medově zlaté po tmavě hnědou. Chuť kombuchy záleží na délce fermentace, ale zpravidla je jemně sladkokyselá. Čím delší kvašení, tím menší sladkost a vyšší kyselost.
Kombuchová houby
Jako kombucha se však nenazývá samotný nápoj, ale také „houba“, ze které je nápoj vyráběn. Kombucha je jakási „čajová houba“, ze které se tento nápoj připravuje. Nejedná se však zcela o houbu, ale spíše o symbiózu kvasinek a bakterií. Kombuchová kultura je podobná houbovitému rosolu. Vytváří se na hladině a kopíruje stěny nádoby. Pro svůj život potřebuje čaj a cukru. Během kvašení vznikají hodnotné látky a vzniká opravdu jedinečný nápoj.
Původ
Použití a výroba kombuchy má dlouholetou tradici především v kultuře čínské, ruské a japonské. I jiné na čaj zaměřené národy však připravovaly tento zkvašený nápoj.
Přínos
Kromě toho, že kombucha přináší do jídelníčku novou zajímavou chuť, má i přínos pro lidské zdraví. Kombucha není zázrakem, ale dobrým zdrojem probiotik, antioxidantů a podporuje správné trávení. Vyrobena je z čajů, které jsou sami o sobě zdraví velmi přínosné.
Výroba
Kombuchu si můžete vyrobit také doma. Stačí do uvařeného zeleného či černého čaje přidat cukr a nechat roztok kvasit. Pro přípravu 2 litrů nápoje budete potřebovat 2 litry vody, 150 g cukru, 8 g sypaného čaje (nejlépe cejlonského). Důležité je však použít čaj opravdu kvalitní, který nenese stopy pesticidů a dalších zdraví škodlivých látek. Kvašení můžete podpořit přidáním zakoupené kombuchové kultury. Proces kvašení trvá několik dní až jeden týden. Zůstane-li kombucha v čaji příliš dlouho, vznikne kombuchový ocet. Kombucha nesmí přijít do styku s kovovými předměty. Kombucha je následně mírně perlivá, může se stát, že i mírně alkoholická díky anaerobnímu kvašení.
Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/irisphotos/14052142437