Lidový název je vlčí třeška.
Jedná se o keř dorůstající výšky až 3 metry. Najít bychom jej mohli na okrajích lesů, na mezích nebo ve smíšených křovinách. Kvete drobnými žlutozelenými květy, které se objevují během června. Plody jsou černé peckovice.
Léčivé části a jejich využití
K léčivým účelům se využívá kůra, která se sbírá v dubnu, a zralé plody, jež se sklízejí během měsíců září- října. Plody se suší velmi obtížně, neboť rychle podléhají plísni.
Využití v lidovém léčitelství:
Jak plody, tak i kůra mají projímavé účinky. Nalezneme v nich antrachinonové glykosidy, třísloviny, a v plodech ještě organické kyseliny a cukry.
V lidovém léčitelství se užívá odvar z plodů nebo zahuštěná šťáva a z kůry se vyrábí také odvar.
Odvar
Připravíme si 3 lžíce rozmačkaných nebo sušených a předem namočených plodů, které vsypeme do 1/2 litru vody a povaříme. Necháme ustát a přelijeme přes sítko. Můžeme dochutit medem. Odvar se užívá po lžících, jeden šálek denně.