Ano, čtete správně. Ryby byly vždy nabízeny jako jedna z nejzdravějších potravin, jako bezpečná a výživná alternativa k živočišným bílkovinám, mezi něž patří hovězí maso či drůbež. Ale nové studie ukazují, že široce dostupné ryby, jako jsou tilápie nebo losos, mohou být ve skutečnosti pro naše zdraví horší, než slanina.
Ryby jsou již dlouhou dobu považovány za nezbytnou součást zdravé a vyvážené stravy a to především díky nízkému obsahu kalorií, velkému množství bílkovin, antioxidantů a omega-3 mastných kyselin. Studie the Wake Forest University School of Medicine ukázala, že testovaná tilapie obsahovala více zánětlivých vlastností než slanina nebo hovězí maso.
Jak je to možné?
Výzkum ukazuje, že problém vzniká s tím, jak se ryby chovají. Dvě z nejčastěji prodávaných ryb jsou tilapie a losos. Tyto druhy ryb jsou často chovány na farmě, která produkuje velké množství ryb. Metody chovu však vedly k možným obavám o zdraví.
Farmářský rybolov experimentuje s různými způsoby, jak produkovat velké množství ryb pro svůj zisk. Především tilapie je zvláště vydatné plemeno ryb. Některé farmy mohou používat nekvalitní krmivo.
Ryby chované na farmách často žijí v přeplněných místech a nehygienických podmínkách. Aby ryby nebyly nemocné, do krmiva se často přidávají antibiotika, která mohou zůstat v tělech ryb a dostanou se tak k nám. Také se používají pesticidy pro hubení rybích parazitů. Ty také mohou vést k celé řadě zdravotních obtíží. Celá řada rybích farem se nachází poblíž průmyslových center a jsou tudíž kontaminované chemikáliemi z okolního prostředí.
Losos je také ryba, která se chová na farmách a není na tom o mnoho lépe. Farmářský chov lososů vykazuje vyšší obsah toxických chemikálií a rtuti. Nezanedbatelný není ani vzhled. Losos je známý svou růžovou barvou masa, v zajetí však tato barva bledne a některé farmy tak do krmiva přidávají barvivo.
Volně žijící nebo chované na farmě?
U lososa chovaného na farmě bylo prokázáno, že obsah dioxinů je 11x vyšší než u lososa chyceného v přírodě. Dioxin je toxická chemická látka, která je spojena s rakovinou. Volně žijící tilapie mají mnohem vyšší obsah omega-3 mastných kyselin a vyšší obsah bílkovin.
Jak snížit rizika chovu ryb na farmě?
Nejjednodušší způsob, jak snížit riziko zdravotních problémů z ryb chovaných na farmě, je prostě je nejíst. Některé rybí farmy přijaly zdravější způsoby chovu ryb, takže kvalita rybího masa by se mohla do budoucna změnit.
Existují i praktická opatření, kterými lze riziko snížit:
- Kupujte ryby ulovené z volného moře.
- U lososa kontrolujte, z jakého oceánu pochází. Pacifický nebo aljašský losos bývá většinou uloven rybářem ve volném oceánu. Losos atlantický bývá nejčastěji chován na farmě.
- Některé obchody a značky mají vyšší standardy.
- Pokud nemáte pravidelný přístup ke kvalitnímu rybímu masu z ověřených zdrojů, zvažte užívání rybího tuku.
Níže můžete shlédnout šokující video demonstrující chov ryb na farmách, včetně jejich zpracování:
foto: flickr.com/photos/isthatyoujack/261147923