Lidový název je čaganka, hanička, cikorie, koření sv. Petra, podražník.
Čekanka je vytrvalá rozvětvená bylina, která dorůstá výšky až jednoho metru.Její květy jsou jasně bledě modré a vytvářejí květní úbory. Otevírají se jen za slunného počasí a kvést ji uvidíme od července do září. Našli bychom ji především v teplejších oblastech a to především podél cest, na suchých stráních či mezích.
Již staří Egypťané čekanku používali pro přípravu salátu.
Léčivé části a jejich využití
Pro léčivé účely se sbírá kvetoucí nať (červenec – září) a kořen (září, duben).
Obě části rostliny obsahují hořčiny a větší množství inulinu.
Využití v lidovém léčitelství:
Odvar
- močopudné vlastnosti
- podpora chuti k jídlu
- pomoc v boji proti ledvinovým kamenům
- očista krve
- úprava stolice
Čaj (odvar)
1 lžička jemně drcené rostliny se vsype do 1/4 litru vody a nechá se přejít varem. Následně 10 minut louhujeme a pak scedíme.
Popíjíme chladný, šálek ráno a večer. Pomáhá při žlučníkových obtížích nebo chorobách močového měchýře.