Essiac je bylinný čaj, který získal širokou popularitu mezi milovníky přírodních léků. Zastánci tvrdí, že může zabít rakovinné buňky, pomáhat při diabetu, stimulovat imunitu a napomoci detoxikaci. Jiní to však považují za spornou terapii rakoviny, přičemž si uvědomují, že důkazy na podporu jeho užívání jsou nedostatečné.
Co je Essiac čaj?
Je to bylinný čaj, za jehož přípravou stojí zdravotní sestra Rene Caisse, která zřídila kliniku v Bainbridge (Kanada, provincie Ontario) na pomoc pacientům s rakovinou. Essiac jim připravovala pro podporu imunity. Název čaje pojmenovala po svém příjmění přečteném pozpátku. Jelikož se nepodařilo zařadit Essiac mezi léky na rakovinu, je na trhu prodáván pouze jako doplněk.
Essiac je směsí různých bylin, tyto 4 tvoří základ:
- kořen lopuchu většího (Arctium lappa)
- kůra jilmu plavého (Ulmus rubra)
- listy šťovíku menšího (Rumex acetosella)
- reveň lékařská – kořen (Rheum officinale)
Přesné složení může být odlišné, jelikož recepturu vlastní kanadská společnost, které Caisse prodala recepturu i ochrannou známku. Mnoho výrobců navíc složení mění. Předpokládá se, že kromě protirakovinných vlastností také pomáhá při detoxikaci těla, zvyšuje imunitní funkce a pomáhá snižovat zánětlivost. Obvykle je v nabídce ve formě prášku, ale k dispozici jsou též kapsle či čajové sáčky. Tradičně se vyrábí kombinací dvou uncí (57 ml) koncentrovaného čaje se stejným množstvím ohřáté pramenité vody. Výrobci výrobku doporučují pít 1–12 tekutých uncí (30–360 ml) denně pro dosažení nejlepších výsledků.
Obsahuje sloučeniny podporující zdraví
Studie prováděné ve zkumavkách ukazují, že je bohatý na antioxidanty a může mít protizánětlivé vlastnosti. Jeho čtyři hlavní složky jsou spojeny různými vlastnostmi, které podporují naše zdraví.
- Lopuch obsahuje sloučeniny, které podporují krevní oběh, zlepšují strukturu pokožky a stabilizují hladinu cukru v krvi.
- Jilm je bohatý na antioxidanty a pomáhá při léčbě zánětlivých onemocnění střev.
- Šťovík (Rumex acetosella) prokázal, během studií ve zkumavkách, silné antivirové vlastnosti.
- Reveň obsahuje velké množství antioxidantů.
Smíšené důkazy o vlastnostech bojujících proti rakovině
Výzkumy protirakovinných účinků čaje mají protichůdné výsledky. Jedna studie provedená ve zkumavkách ukázala, že čaj má antioxidační vlastnosti a zabraňuje poškození buněk a DNA. Další studie zjistila, že blokuje růst buněk rakoviny prsu a leukémie při podávání ve vysokých koncentracích. Celá řada studií však zjistila, že má malý nebo téměř žádný účinek na vývoj rakoviny.
Možné nežádoucí účinky
Konzumace čaje byla spojována s některými nežádoucími účinky. Patří mezi ně nevolnost, zvracení, časté močení, zvýšené pohyby střev, kožní obtíže, příznaky obdobné chřipce, bolesti hlavy nebo oteklé uzliny. Konzumaci by se měly vyhýbat těhotné a kojící ženy. Někdy bývá doporučováno vyhýbat se jeho konzumaci v případě rakoviny prsu.
Omezený výzkum účinků čaje
Současný výzkum čaje Essiac je omezený a dostupné studie se omezují na výsledky v laboratoři. Navíc, i když byly zkoumány jeho účinky na rakovinu, chybí výzkum týkající se jiných zdravotních tvrzení čaje Essiac – jako jsou jeho detoxikační a imunitně posilující vlastnosti. Ve skutečnosti mnohé z údajných zdravotních přínosů čaje Essiac pocházejí výhradně z neoficiálních zpráv. Před tím, než bude doporučován, je potřeba provést celou řadu dalších výzkumů. Bohužel tedy nemůžeme jednohlasně potvrdit ani vyvrátit účinky čaje. I přes skutečnost, že ho farmaceutické firmy neakceptují, ve světě má řadu příznivců a pokud umíte anglicky, můžete se podívat na dokument níže, kde najdete i rozhovor se samotnou Rene Caisse:
https://www.youtube.com/watch?v=jojYLUwSjhI