Lampionky mochyně peruánské v sobě skrývají superpotravinu

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) má mnoho jmen, od peruánské třešně až po třešně inků či zlaté bobule (anglicky goldberry). Hlavním znakem jsou úchvatné lampionky, které v sobě nesou lahodný poklad, oranžovo-žlutou bobuli, která je podobná třešni a má lahodnou příchuť. Podoba i chuť těchto bobulí očarovala některé lidi natolik, že rostlinu pěstují i doma, což ostatně můžete i vy. Mochyně peruánská patří mezi jednoleté rostliny, které se řadí do čeledi lilkovitých. Její domovinou je Jižní Amerika, ale mohli bychom se s ní setkat i v jiných oblastech.

Plody

Plody mají žlutou až oranžovou barvu, obsahují množství semínek a jde o vyhledávanou superpotravinu plnou mnoha důležitých živin. Lusk, do něhož jsou plody zabalené, se nekonzumuje. Nabízejí sladkou chuť, která připomíná ananas a mango. Lze je využít jako zdravou svačinku, do ovocných salátů či dezertů. Někteří uživatelé z nich vyrábějí omáčky či džemy.

Výhody pro zdraví

Plody obsahují větší množství látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví.

  • Antioxidanty – Tyto sloučeniny chrání naše tělo před poškozením volnými radikály, což jsou molekuly, které jsou spojovány se stárnutím a celou řadou nemocí, mezi něž patří i rakovina. Dosavadní studie identifikovaly v plodech 34 jedinečných sloučenin, které mohou mít pozitivní účinky na naše zdraví. Studie prováděné ve zkumavkách ukázaly, že sloučeniny v plodech blokují růst buněk rakoviny prsu a tlustého střeva. Slupka obsahuje téměř trojnásobné množství antioxidantů než dužina. Nejvíce antioxidantů je obsaženo ve zralých plodech.
  • Podpora imunity – Plody obsahují několik polyfenolů, které blokují uvolňování určitých zánětlivých imunitních markerů. Kromě toho obsahují vitamín C, který hraje důležitou roli ve fungování imunitního systému.
  • Podpora zdraví kostí – Bobule obsahují vitamín K, který hraje důležitou roli v metabolismu kostí. Kromě toho je nezbytnou složkou kostí a chrupavek a má velký podíl na výkonosti kostí. Nejnovější studie ukazují, že vitamín K by měl být užíván společně s vitamínem D.
  • Podpora lepšího zraku – Plody obsahují lutein, beta-karoten a další karotenoidy. Potraviny s vyšším obsahem těchto látek jsou spojovány s nižším rizikem výskytu makulární degenerace, která souvisí s věkem. Lutein je dobře známý jako prevence očních onemocnění.

POZOR: Některým lidem roste na zahradě lehce podobná rostlinka, která nese název mochyně židovská, tu však v žádném případě neochutnávejte, protože je jedovatá.

Obsah živin

140 gramů (1 šálek) ovoce obsahuje:

  • kalorie: 74 kalorií
  • vláknina: 6 g (20% doporučené denní dávky – DDD)
  • sacharidy: 15,7 g
  • bílkoviny: 2,7 g
  • tuk: 1 g
  • vitamín C: 21% DDD pro ženy, 17% DDD pro muže
  • thiamin: 14% DDD pro ženy, 13% DDD pro muže
  • riboflavin: 5% DDD
  • niacin: 28% DDD pro ženy, 25% DDD pro muže
  • vitamín A:  7% DDD pro ženy, 6% DDD pro muže
  • železo:  8% DDD pro ženy, 18% DDD pro muže
  • fosfor:  8% DDD

Kromě toho obsahují větší množství beta-karotenu, vitamínu K a malé množství vápníku.

Jak mochyni konzumovat?

Bobule si můžete vychutnat čerstvé nebo sušené. Čerstvé bobule lze někdy najít na farmářských trzích nebo ve specializovaných obchodech s potravinami. Sušené bobule lze zakoupit snadno i online.

Zde je několik způsobů, jak do své stravy bobule mochyně začlenit:

  • Jíst je syrové jako svačinu
  • Přidejte je do ovocného salátu
  • Posypte jimi pikantní salát
  • Přidejte je do smoothie
  • Ponořte je do čokoládové polevy na dezert
  • Přidejte je do omáčky, nejlépe jdou k masu, zejména rybímu
  • Přidejte je do džemu
  • Přidejte je do cereálií
  • Smíchejte je do jogurtu

Potenciální vedlejší účinky

Nezralé plody mohou být jedovaté. Obsahují solanin, což je toxin, který se přirozeně vyskytuje v některých druzích zeleniny. Patří mezi ně brambory nebo rajčata. Je to přirozená ochrana rostlin proti škůdcům, která má fungicidní a insekticidní účinky. Může způsobovat zažívací obtíže a ve vzácných případech mohou být jeho účinky fatální. Pro konzumaci jsou vhodné zralé plody, které neobsahují zelené části. Také konzumace většího množství plodů může být nebezpečná.

Pavla Novotná

Miluji přírodu a vše co s ní souvisí. Hrozně ráda cestuji a zajímám se o různé bio produkty, zdraví prospěšné látky, vitamíny apod. Snad vám moje články pomohou najít odpovědi na otázky co vás trápí.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X