Fíkovník je jednou z nejstarších pěstovaných plodin. U různých kultur reprezentuje prosperitu, plodnost a mír. První písemné zmínky o jeho pěstování se dochovaly již z roku 2 900 před naším letopočtem. Domovinou byla západní Asie a později se jeho pěstování rozšířilo i po Evropě a dalších kontinentech. Obsahuje celou řadu tělu prospěšných látek mezi něž patří bílkoviny, celulóza, pektinové látky, organické kyseliny, vitamíny (A, C, B1, B3, PP) a minerály (sodík, draslík, vápník, železo, hořčík, fosfor).
Přínosy pro naše zdraví
1. Ztráta hmotnosti
Obsahují velké množství vlákniny a užitečný trávicí enzym ficin. Metabolizuje protein a aminokyseliny. Pravidelná konzumace fíků podporuje zdraví trávicího taktu. Ficin podporuje laxativní vlastnosti fíků.
2. Prevence rakoviny
Ovoce obsahuje fytochemikálie nazývané benzaldehyd a podle výzkumu je prokázáno, že tato látka má schopnost bojovat s rakovinou.
3. Zpomalení procesů stárnutí
Fíky obsahují velké množství antioxidantů, mezi něž patří flavonoidy, polyfenoly a antokyany. Tyto antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály, jež podporují procesy stárnutí.
4. Prevence vysokého krevního tlaku
Fíky obsahují draslík, což je minerál, který pomáhá řídit krevní tlak a hypertenzi.
5. Podpora pevných kostí
Fíky obsahují velké množství vápníku a fosforu, což jsou minerály, které podporují tvorbu a pevnost kostí a pomáhají při jejich regeneraci a obnově.
6. Prevence anémie
Vzhledem k vysokému obsahu železa podporují tvorbu červených krvinek, které brání vzniku anémie.
7. Podpora trávení
Fíky obsahují velké množství vlákniny, která podporuje trávení.