Už jste jedli kostní morek? V mnoha zemích se považuje za lahůdku, někde jej vidí jako vedlejší produkt, a proto jsou jeho přínosy pro naše zdraví silně podhodnocovány.
Co se v článku dozvíte?
Co je kostní morek, dřeň?
Je to hmota nacházející se uvnitř kosti. Je to živina bohatá na energetické látky, vitamíny, minerály, esenciální mastné kyseliny a lipidy. Její konzumace pomůže zlepšit mozkové funkce, udržet zdravé kosti, podpoří naši imunitu a urychlí proces hojení u zlomenin a úrazů.
Esenciální mastné kyseliny
Kostní dřeň se skládá většinou z mononenasycených tuků. Obsahuje také malé množství polynenasyceného tuku a kyseliny linolové, která je známá jako silný inhibitor rakoviny.
Kostní dřeň je skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro správné fungování mozku. Je také dobrým zdrojem glycinu, což je aminokyselina používaná k tvorbě a regeneraci dalších proteinů v těle. Nedostatek mastných kyselin může mít za následek zpožděné hojení ran, různé typy kožních problémů nebo slabý imunitní systém.
Vitamíny a minerály
Jednou z hlavních vlastností kostní dřeně je to, že obsahuje důležité mikroelementy: vápník, železo, fosfor, zinek, selen, hořčík, mangan a další minerální látky. Obsahuje také vitamín A v jeho úplné podobě.
Nedostatek těchto mikroelementů může vést k anémii, oslabení imunitního systému, který je zodpovědný za ochranu těla před infekcemi a antigeny, k chronické únavě nebo rozvoji kardiovaskulárních a dalších zdravotních obtíží.
Lipidy
Kostní dřeň obsahuje také alkylglyceroly, které se podílejí na tvorbě bílých krvinek v kostní dřeni. Ty chrání naše tělo před infekcemi a přispívají ke zdraví buněk.