Ředkvičky nejsou jen přísadou do salátů či ozdobou na chleba, v tradiční čínské medicíně mají významnou roli jako lék na celou řadu neduhů. U nás je tato zelenina trochu opomíjená. Ředkvičky jsou však extrémně zdravé, obsahují velké množství vitamínu C, vlákninu a draslík. V nabídce nalezneme různě barevné odrůdy – bílé, fialové, červené a dokonce i černé. Některé druhy mají kořeněnou chuť.
Co všechno ředkvičky nabízejí?
- Je to vynikající pomocník při detoxikaci jater.
- Obsahují velké množství vlákniny.
- Listy z ředkviček se používaly pro léčbu žloutenky.
- Obsahují velké množství draslíku, který má pozitivní vliv na naše tělo a to včetně řízení krevního tlaku, obsahu folátu a vitamínu C.
- Pomáhají regulovat krevní tlak.
- Obsahují velké množství flavonoidů, které pomáhají v prevenci srdečních obtíží.
- Nachází se v nich vitamín C, který podporuje imunitu.
- Mají vysoký obsah vody, díky čemuž předcházíme dehydrataci organismu.
- Nachází se v nich železo a fosfor.
- Obsahují sloučeniny, které jsou důležitým prekurzorem kolagenu.
- Mají nízký obsah kalorií.
- Mohou pomoci vyčistit močový měchýř.
Jak konzumovat ředkvičky
Tento druh zeleniny je velmi populární v severní Americe, Asii, Japonsku nebo Egyptě, kde konzumují především listy. Existuje celá řada odrůd a velikostí. Některé dorůstají rozměrů fotbalového míče. Ředkvičky můžeme přidávat do zeleninových salátů, jsou skvělou součástí chutney, můžeme je nakládat nebo fermentovat. Lze je upravovat i tepelně.