Je dobře známo, že jablečný ocet patří mezi zdravé nápoje s blahodárnými účinky na náš organismus. Po staletí byl používán pro různé způsoby vaření, ale také k domácím účelům. Je to navíc starodávný domácí prostředek, který může pomoci s celou řadou zdravotních potíží a poskytuje nám celou řadu výhod pro naše tělo.
Některé z důvodů, proč zařadit jablečný ocet do jídelníčku:
- Snižuje chuť k jídlu, podporuje hubnutí.
- Podporuje růst vlasů.
- Podporuje dobré trávení.
- Pomáhá eliminovat bradavice.
- Posiluje imunitní systém.
- Vyčistí pleť.
- Pomáhá při zácpě.
- Snižuje vysoký krevní tlak.
- Pomáhá zmírnit pálení žáhy.
- Má pozitivní vliv na zdraví srdce.
Jak se obvykle používá jablečný ocet
Nejčastěji nachází využití jako součást salátových dresinků, při pečení nebo jako konzervační látka při vaření. Není vhodné ho konzumovat ve velkém množství, ovšem v přiměřeném množství se jedná o skutečný lék. Ne každému je po chuti surový jablečný ocet, skvělou variantou je však želé z jablečného octa, které si snadno a rychle připravíte sami doma.
Recept na želé z jablečního octa
Potřebné pomůcky:
Přísady:
- 5 lžic želatinového prášku
- 1 a 1/2 šálku organické jablečné šťávy
- 1/2 šálku organického jablečného octa
- 1/2 šálku čisté vody
Postup:
Do hrnce nalijte jablečnou šťávu, jablečný ocet a vodu a řádně promíchejte. Následně přidejte želatinový prášek a opět promíchejte, nechte stát asi 2 minuty. Následně postavte hrnec na středně zahřátou plotnu a dřevěnou lžící míchejte asi 15 minut nebo do té doby, než se želatina řádně nerozpustí. Odstavte z plotny, směs nalijte do silikonových formiček a dejte vychladnout do lednice.