Růže šípková nabízí šípky s bohatým obsahem vitamínu C, vyšším. než je v citrónech a pomerančích. Ze sušených vaříme velmi dobrý čaj. Před vařením je rozdrťte (prázdnou lahví jako válečkem), vhoďte do vařící vody a v zakryté nádobě vařte 10 minut. Odvar sceďte přes plátýnko, abyste nepili i nepříjemné chloupky. Vařením se ovšem obsah vitamínů sníží (nejvíce jich zůstává v šípcích sušených). Na kompot čerstvé šípky rozpůlíme a odstraníme chlupatá jadérka, vhodíme je asi na čtyři minuty do vařící vody s cukrem. v roztoku necháme do druhého dne a pak je přecedíme. Hospodyně je dá ještě do sklenice nalije na ně převařený cukr a sterilizuje je. To jsou ovšem pro chlapíka z přírody jen sny o vánočním šípkovém cukroví na stromečku a zvěřině se šípkovou omáčkou. Chroustá zmrzlé šipky jen tak.