Život bez vody by neexistoval, i když to není živina. Voda tvoří asi 60 % hmotnosti dospělého člověka. Musí se neustále doplňovat, protože jen dýcháním ztrácíme 0,3 litru. Vodu potřebujeme k trávení a vylučování odpadových látek.
Působí jako zvlhčovadlo v očích, kloubech a reguluje tělesnou teplotu. Vodu si doplňujeme jídlem a pitím a dohromady jsou to denně asi 3 litry. V horkém počasí nebo při zvýšené tělesné námaze to musí být i více. Pokud tomu tak není, dostavují se bolesti hlavy a špatná soustředěnost.
Starosti s vodou
V posledních letech stoupl prodej balené vody jako reakce obav lidí z kvality vody z vodovodu. Obavy jsou zbytečné, neboť normy pro vodu ve vodovodech jsou přísnější než pro vodu v lahvích. Voda se chloruje, aby se zabránilo růstu a množení mikroorganismů. Navíc má voda z vodovodu obsahovat cenné minerály – vápník, hořčík, draslík a železo.
Přestože je voda pravidelně testována, určité znečištění v nepatrném množství nelze vždy vyloučit. Znečišťujícími látkami jsou chlor, fluoridy, hnojiva, herbicidy, chemikálie a těžké kovy.
Hliník
K odstranění rozpuštěných látek se do vody často přidává síran hlinitý, který je pak vytěsňován filtrací, i když malé množství může do vodovodní sítě proniknout. Povolená koncentrace hliníku je 0,2 mg na 1 litr vody.
Olověné trubky
Bývaly běžné ve starších domech. Přestože je olověné potrubí z větší části vyměněno, může být voda stále mírně kontaminovaná olověnými spoji, užívanými při instalacích měděných trubek. Rizika jsou větší v oblastech s měkkou vodou, ve které se olovo lépe rozpouští, stejně tak v horké vodě. Proto je lepší brát vodu na vaření z kohoutků na studenou vodu. Také je dobré vždy ráno nechat odtékat studenou vodu z kohoutku po dobu několika minut, aby se odplavila všechna voda nahromaděná přes noc v trubkách.
Kde se poradit?
Máte-li pochybnosti o kvalitě vody z vodovodu, můžete se zeptat v příslušné vodárně. Ty provádějí průběžné kontroly jakosti vody a informace uvádějí v tabulkách, kde jsou uvedeny testované látky a jejich povolené limity.
Vodní filtry
Existují tři hlavní typy:
- s aktivním uhlím pokládaným na otvor nádoby. Zachycují chlor, pesticidy a některé chemické látky – nikoliv však fluor a nitráty
- destilační přístroje odstraňují nečistoty destilačním procesem, při němž se voda přeměňuje v páru a ta se opět kondenzuje
- osmotické systémy nutí vodu procházet membránou, která odstraní chemické látky a minerály včetně těch pro zdraví prospěšných.
Měkká v. tvrdá
Tvrdost závisí na hladině určitých minerálů v ní obsažených. Tvrdá voda se zdá zdravější, což vyplývá ze statistik úmrtí podle výskytu tvrdé či měkké vody.