Astma – nemoc moderní doby

V posledních letech přibývá lidí, kteří jsou postiženi astmatem, obzvláště se tento trend projevuje o dětí. Astma je chronické onemocnění průdušek, které je potenciálně nebezpečné a v ČR mu každý rok podlehne kolem 130 lidí.

Převážná většina případů se dědí v rodinách náchylných zároveň k dalším alergickým potížím, například k ekzému a senné rýmě, a začíná už v dětství. Příznaky mohou být vyvolány nejrůznějšími faktory, jako například úzkostí, tělesnou námahou, infekcí, znečištěným životním prostředím, pyly, roztoči, zvířecími chlupy atd. Někdy záchvat vyvolá i alergie na na některé potraviny. To vše odborníci zahrnují pod vnější typ astmatu. Pokud jde o vnitřní typ, tak ten vzniká zřejmě v dospělosti. Obecně se však má za to, že žádný rozdíl není a astma je v podstatě vnější.

Vnější příčiny

Seznam vhodných a nevhodných potravin sestavit nelze, a to vzhledem k individuálnímu charakteru alergických potíží. K nejčastějším potravinám, které u citlivých osob vyvolávají astma, se řadí kravské mléko, pšenice a další obiloviny, droždí a jídla s obsahem plísní, např. plísňové sýry. Nejvážnější reakce vyvolávají arašídy, ryby a vejce.

U některých osob mohou záchvat spouštět určité přísady do potravin. Například siřičitany byly zakázány v USA ke konzervaci syrového ovoce a zeleniny a v zemích EU se nesmějí přidávat do čerstvých produktů. Malé množství je přípustné v karbanátcích, některých uzeninách, sušeném ovoci, zavařeninách, octu a zmrazené zelenině.

Doporučená jídla

Potraviny s obsahem vitaminů skupiny B, například zelená listová zelenina a luštěniny, někdy prospívají astmatikům, u kterých záchvaty vyvolává stres. K posílení obranyschopnosti průdušek pomáhají antioxidanty obsažené v játrech, nebo beta-karoten ve výrazně zbarveném ovoci a zelenině (meruňky, mrkev, žlutá a červená paprika a další) a v tmavozelené listové zelenině, jako je špenát.

Ke zklidnění dýchacích cest pomáhá hořčík z ryb, listové zeleniny, slunečnicových jader a sušených fíků. Na astma lze také doporučit tučné ryby (losos, makrela, sleď, sardinky a treska), které jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin majících protizánětlivé účinky.

V případě záchvatu si lze vypomoci šálkem silné černé kávy, neboť kofein zlepšuje průchodnost dýchacích cest. Káva však není vhodná, když je příčinou záchvatu úzkost.

Barbora Brodacká

Mezi mé koníčky patří zdravé vaření a sport. Ráda žiji zdravě a o svoje zkušenosti a znalosti se s vámi dělím na tomto webu. Snad vám moje články pomohou a dozvíte se něco nového! :-)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X