Zdravý životní styl, aktivní pohyb a správná výživa, to jsou tři pilíře šťastného života. Ani přísné dodržování těchto zásad nemusí být dostatečné, pokud nám je kazí životní prostředí nebo vědomé porušování. Zejména výživu lze velice ovlivnit nejrůznějšími způsoby, které vás zřejmě překvapí:
- Můžete tělu dodávat spoustu potřebného vitamínu C, ovšem vykouřením jedné cigarety ho zničíte až 100 mg. Navíc se podle průzkumů dožívají nekuřáci v průměru o 11 let vyššího věku. Denní dávka vitamínu C snižuje riziko vzniku šedého očního zákalu
- Trvanlivé mléko se syntetickým vitamínem D ochuzuje organismus o hořčík
- V městském zakouřeném prostředí lidé nezískávají vitamín D přirozeně pomocí ultrafialového záření ve slunečním světle
- Hodinka klidu a štěstí denně vám dodá víc, než pár sklenek koncentrovaného alkoholu, který zničí vitamín B1, B6 a kyselinu listovou. Obdobně negativní účinek mají pro ženy pilulky proti otěhotnění
- Děti potřebují až 2x více bílkovin na kg hmotnosti, kojenci dokonce 3x více
- Působení karcinogenů můžete výrazně omezit konzumací zelí, růžičkové i obyčejné kapusty
- Růst rakovinných buněk potlačuje cibule, červené vinné hrozny a brokolice díky obsahu látky zvané quercetin. Riziko rakoviny jícnu se zvyšuje nadměrným pitím černé kávy
- Preventivně proti srdečním a cévním chorobám působí olivový olej díky obsahu nesaturovaných mastných kyselin
- Cibule, česnek, pórek a ředkvičky jsou velice prospěšné obsahem alicinu, což je látka působící jako přirozené antibiotikum ničící škodlivé mikroorganismy a chránící přirozenou střevní mikroflóru
- Nepodléhejte fámám o prospěšnosti acylpirinu, který až 3x zvyšuje vylučování vitamínu C
- Nejezte mnoho potravin obsahující umělá barviva a konzervanty, které snižují imunitu
- Arašídy obsahují enzym, který zpomaluje trávení bílkovin
- Těstoviny balené v průsvitném celofánu ztrácejí výživovou hodnotu
- Pro tělo je škodlivé nadměrné solení, které ještě zvyšují například změkčovače vody
- Raději používejte máslo a sádlo, než margarin, ve kterém jsou hydrogenované rostlinné mastné kyseliny, které jsou pro zdraví horší, než saturované mastné kyseliny v másle a sádle
- Víte, že borůvky, ostružiny a červené zelí jsou lépe stravitelné vařené?
- Starší ženy mají nedostatek vápníku, který je důležitý pro pevnost kostí. Jeho vyplavování zpomaluje minerál bor, který je v jablkách, hroznech a grepech
- Tvorbě sklerotických plátů v tepnách zabraňuje mrkev, takže se snižuje riziko vzniku ischemické choroby srdeční. Toto riziko dále snižuje používání doplňků obsahujících vitamín E a také několik ořechů denně
- Překvapivým zjištěním je fakt, že osoby pijící minerální vody a místo cukru používají náhražky, podvědomě zvyšují příjem tuku až o 11%
- Konzumací alespoň půlky cibule denně snížíte riziko rakoviny žaludku o 50%
- Aminokyselina arginin posiluje erekci
- Selen zpomaluje rozvoj nemoci AIDS
- Hořčík podporuje svalovou relaxaci
- Vypitím více než 4 sklenic vody denně se snižuje u mužů riziko rakoviny tlustého střeva
- Konzumace 1 plechovky Coca Coly denně zvyšuje riziko diabetu o 22%