Kortizonové injekce: Kdy a na jak dlouho pomohou? Jaké vedlejší účinky čekat?

Injekce kortizonu pomáhají zmírnit bolest a zánět v kloubech, svalech nebo pojivové tkáni. Běžně se používají ke zvládnutí příznaků bolestivých zánětlivých stavů, jako je artritida či zánět šlach, dále při bolestech zad i sportovních zranění. Působí rychle a mohou výrazně ulevit od bolesti na několik týdnů až měsíců. Ačkoli jsou kortizonové injekce obecně bezpečné, jsou s nimi spojena určitá potenciální rizika. Co byste o nich měli vědět?

Jak kortizonové injekce fungují?

Kortizon je druh umělého steroidu, který napodobuje účinek kortizolu, hormonu přirozeně se vyskytujícího v těle. Kortizol je produkován nadledvinkami a v těle hraje mnoho rolí, včetně potlačování činnosti imunitního systému. Kortizonová injekce pomáhá zmírnit bolest tím, že snižuje zánět v určité části našeho těla.

Zánět je způsob, jakým imunitní systém chrání naše tělo před zraněním, cizorodými látkami nebo čímkoli jiným, co by mohlo být škodlivé. Při zánětu se uvolňují různé látky, včetně hormonů bradykininu a histaminu. Tyto hormony dráždí nervy a vysílají signály bolesti do mozku. Kortizonová injekce snižuje hladinu molekul, které stimulují zánět. To může zlepšit funkci kloubů a snížit stimulaci nervů, která vede k bolesti.

Injekce obvykle účinkují během několika dní, i když některé mohou být účinné již během několika hodin, zejména pokud injekce obsahuje i lokální anestetikum. Úleva od bolesti je v řádech týdnů až měsíců, v závislosti na léčené části těla, dávce, kterou dostanete, i vaší individuální reakci na injekci. Kortizon je do postižené oblasti aplikován tenkou jehlou.

Lékař s kortizonovou injekcí v ruce.
zdroj: pexels.com

Co kortizonové injekce léčí?

Kortizonové a jiné kortikosteroidní injekce se používají k léčbě široké škály zánětlivých problémů a onemocnění.

  • Bolest ramene – kortikosteroidní injekce mohou způsobit krátkodobé zlepšení syndromu zmrzlého ramene. Studie například potvrdila, že po dobu 8 až 16 týdnů jsou kortikosteroidní injekce při léčbě syndromu zmrzlého ramene účinnější než perorální kortikosteroidy, nesteroidní protizánětlivé léky i fyzioterapie.

  • Artritida a revmatoidní artritida – injekce se často používají k léčbě osteoartritidy kolenního nebo kyčelního kloubu. V případě kolene úleva od bolesti obvykle trvá dva týdny.

  • Syndrom karpálního tunelu

  • Lupavý prst – zánětlivé onemocnění šlachy ohybače prstu.

  • Bursitida – zánět malých váčků naplněných tekutinou, které se nacházejí se v okolí kloubů. Kortikosteroidní injekce do burzy kolem hlavice stehenní kosti přinášejí podle výzkumů po 6 týdnech a 3 měsících větší úlevu od bolesti než fyzioterapie a léky proti bolesti.

  • Bolesti páteře způsobené posunem obratlů

  • Lupus a další autoimunitní onemocnění

Jsou s injekcemi spojena nějaká rizika?

Kortizon se může dostat do krevního oběhu. Podle výzkumů se zdá, že množství kortizonu, které se vstřebá do krve, se u různých lidí výrazně liší. Existují také určité studie o tom, že jediná injekce může zvýšit riziko vzniku infekčních onemocnění, jako je například chřipka.

Z tohoto důvodu mnoho lékařů omezuje injekce na jedenkrát za 3 měsíce pro konkrétní kloub a šestkrát ročně pro celé tělo. Ve vzácných případech může nesprávně aplikovaná injekce vést k poškození nervů.

Mají injekce kortizonu nějaké vedlejší účinky?

Mezi nejčastější nežádoucí účinky kortizonových injekcí patří:

  • bolest v okolí místa vpichu
  • modřiny nebo dolíčky v místě vpichu
  • bledá nebo tenká kůže v místě vpichu
  • zarudnutí obličeje a další kožní problémy
  • bolest hlavy
  • únava a potíže se spánkem
  • dočasně zvýšená hladina cukru v krvi
  • dočasně vysoký krevní tlak
  • přibírání na váze

Mezi vzácnější a potenciálně závažné nežádoucí účinky patří infekce, alergická reakce, oslabení šlach, osteoporóza, nedostatečnost nadledvin, abnormální srdeční frekvence či změny vidění.

Kortizonové injekce se často používají při bolesti ramene. Čím může být způsobena?

Zdroj: healthdigest.com, aafp.org, myoclinic.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, academic.oup.com

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X