Stresová nevolnost aneb když je žaludek naším druhým mozkem

Když jsme ve stresu, naše tělo uvolňuje záplavu hormonů, které nás připravují na to, abychom byli schopni čelit dané hrozbě, nebo abychom před ní utekli. Tyto hormony „zapálí rozbušku“, která se často vyjadřuje známým heslem „bojuj, nebo uteč“. Tento režim následně ovlivňuje všechny systémy našeho těla, včetně trávicí soustavy. Výsledkem tak může být nejen bolest hlavy, pocení a zrychlený tep, ale i stresová nevolnost.

Žaludeční neuróza, její příčiny a projevy

Naše úzkostné pocity se mohou promítnout do celé řady gastrointestinálních příznaků, které se obecně označují pojmem stresová nevolnost. Nejčastějšími projevy jsou svírání žaludku, bolesti břicha, změny střevních návyků, pálení žáhy, nechutenství, a dokonce i stresové zvracení. Typicky k těmto potížím dochází, když nás čeká zkouška ve škole, pracovní pohovor, veřejná prezentace před větším množstvím lidí či nějaký nepříjemný rozhovor.

Pociťování stresové nevolnosti je značně individuální záležitostí, ne všichni ji pociťujeme stejně. Náchylnější jsou osoby s určitým onemocněním trávicího traktu, jako je syndrom dráždivého tračníku, osoby trpící duševním onemocněním a obecně citlivější či hypersenzitivní jedinci.

Zvládání nevolnosti ze stresu

Kromě obecně doporučovaných zásad, které mají dlouhodobě pozitivní vliv na zbavení se rozmanitých druhů úzkostí, jako je pravidelný pohyb, zdravá strava, omezení alkoholu a kofeinu, dostatek spánku, udržování kontaktů s přáteli či meditace a aromaterapie, se vyplatí i znalost několika triků, které přinesou úlevu okamžitě.

  • Když se vás zmocní úzkost a stres, snažte se soustředit na přítomnost, nikoli na to, co se může stát později.
  • Dlouze a zhluboka dýchejte. Nebo se zkuste rozptýlit poslechem oblíbené písně či počítáním pozpátku od 100.
  • Snězte malé množství něčeho suchého, například pečiva nebo sušenky.
  • Pomalu usrkávejte vodu.
  • Pokud máte na sobě něco těsného, převlékněte se do oblečení, které neomezuje oblast břicha.
Muž se stresovou nevolností.
zdroj: pixabay.com

Zmírněte stresovou nevolnost pomocí máty peprné a probiotik

Samozřejmě, že snížit stres se často snáze řekne, než udělá. Z bylinek je účinným pomocníkem máta peprná. Studie ukazují, že máta peprná může pomoci snížit míru pociťované nevolnosti. Kromě popíjení mátového čaje, teplého či studeného, lze použít též mátový olej. Naneste si ho ve zředěné podobě na spánky či zápěstí.

Kromě máty se doporučuje také užívání probiotik, jde vlastně o živé kultury, které jsou součástí mnoha potravin, nebo je lze případně tělu dodat ve formě potravinových doplňků. Dostatek „dobrých“ bakterií v našich střevech pomáhá jako prevence nejen před běžnými zažívacími potížemi, ale i nepříjemnými projevy nevolnosti ze stresu.

Kromě nevolnosti způsobuje stres též zvýšení hladiny krevního cukru.

Zdroj: clevelandclinic.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, verywellmind.com, ncbi.nlm.nih.gov

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X