Žvýkání žvýkaček bez cukru máme většinou spojené s tím, že pomáhá bránit vzniku zubního kazu, zápachu z úst a dalším nepříjemnostem v ústní dutině. Nyní se ukazuje, že žvýkačky přinášejí mnohem více pozitiv, především budoucím maminkám a jejich nenarozeným potomkům.
Žvýkačky a zubní kazy
Pozitivní vliv žvýkání žvýkaček bez cukru na náš chrup a ústa souvisí především s tím, že žvýkání zvyšuje produkci slin. To pomáhá vyrovnat pH v ústech a posílit zubní sklovinu. Americká stomatologická asociace uvádí, že z dlouhodobého hlediska žvýkačky bez cukru mohou snížit hromadění zubního plaku, a tedy i riziko vzniku zubního kazu. Chcete-li dosáhnout maximálních výhod, žvýkejte žvýkačku bez cukru 20 minut po každém jídle. Žvýkání zvyšuje průtok slin 10 až 12krát, čímž snižuje množství silných kyselin. Navíc xylitol a další složky žvýkaček bez cukru bojují proti bakteriím v ústní dutině a podporují zdraví zubů. Kromě toho vám žvýkání žvýkačky bez cukru může pomoci rychleji se zotavit ze stomatologických zákroků i zmírnit suchost v ústech.
Žvýkačky a předčasný porod
Ještě překvapivější je, že podle nedávné studie zveřejněné v časopise American Journal of Obstetrics and Gynecology pomáhá žvýkání žvýkaček rovněž předcházet předčasným porodům a chránit nenarozené děti. Jak je možné, že žvýkačky bez cukru mohou snížit riziko předčasného porodu, a s tím i souvisejících možných zdravotních problémů těchto dětí? Odpovědí je opět xylitol.
Ženy byly rozděleny do dvou skupin, jedna žvýkala xylitolové žvýkačky jedenkrát až dvakrát denně po dobu 10 minut po celou dobu těhotenství, zatímco druhá skupina žvýkačky nežvýkala. Výzkum probíhal deset let a účastnilo se ho více než 10 000 žen. Bylo zjištěno, že 16,5 % žen ve druhé skupině porodilo předčasně, zatímco ve skupině, která žvýkala žvýkačky, porodilo předčasně výrazně méně žen. V této skupině došlo také ke zlepšení zdraví ústní dutiny spolu se snížením výskytu parodontitidy.
Co je xylitol?
Xylitol někdy nazývaný též březový cukr patří do skupiny alkoholických cukrů a v přírodě se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Ve srovnání s „běžným“ cukrem je nejen méně kalorický, ale má též potenciál měnit ústní mikrobiom. To vede ke zdravějším dásním, menšímu množství systémových zánětů, a následkem toho i k menšímu počtu předčasných porodů.
Tato zjištění dávají smysl vzhledem ke vztahu mezi těhotenstvím a zdravím ústní dutiny. Špatné bakterie v ústech se mohou dostat do krevního oběhu a putovat do dělohy, čímž se podle odborníků zvyšuje uvolňování prostaglandinů. Tyto chemické látky podobné hormonům mohou způsobit děložní kontrakce a vyvolat předčasný porod. Existuje také riziko přenosu bakterií z ústní dutiny na novorozence. Xylitol může tyto patogeny redukovat a působit proti jejich škodlivým účinkům.
Žvýkačka může ulevit též od nepříjemného pálení žáhy. Co dalšího pomáhá?
Zdroj: mouthhealthy.org, ajog.org, healthychildren.org, usnews.com