Nemilé překvapení o perlivé vodě. Její časté pití může škodit našim zubům

O tom, že je voda životodárnou tekutinou, není pochyb. Všichni též víme, že právě čistá voda by měla tvořit základ našeho pitného režimu. Ne všem ale „obyčejná voda“ chutná. Řada z nás si ji tak často něčím ochucuje nebo ji alespoň pije „s bublinkami“, sycenou oxidem uhličitým. Perlivá voda je podle mnoha z nás chuťově lepší než voda neperlivá. Jak je na tom ale z hlediska zdraví?

Perlivá voda je mírně kyselá

Perlivá voda se vlastně skládá ze dvou složek – vody a oxidu uhličitého. Když ji pijete, chemická reakce ve vašich ústech přemění oxid uhličitý na kyselinu uhličitou, která dodává perlivé vodě onen charakteristický jemně štiplavý pocit. Tato chemická reakce má ale i další účinek, o kterém řada lidí neví, voda je díky ní kyselejší. Čistá, obyčejná voda má neutrální pH 7, což znamená, že není ani kyselá, ani zásaditá. Perlivá voda má ale v průměru pH kolem 4,5, je tedy mírně kyselá, ale méně než pomerančový džus nebo Coca-Cola. Pokud si do perlivé vody navíc přidáte kousky citronu či pomeranče, její kyselost samozřejmě ještě zvýšíte.

Vzhledem k tomu, že je perlivá voda mírně kyselá, má potenciál poškozovat zubní sklovinu, především pokud ji popíjíte velmi často. Schválně jsme zvolili slovo „popíjíte“, neboť nebezpečné z tohoto hlediska není ani tak její pití, jako spíše časté usrkávání po doušcích, kdy si vlastně v ústech prostřednictvím perlivé vody udržujete permanentně kyselé prostředí. Toto prostředí může zvyšovat riziko pro vznik zubního kazu.

Perlivá voda ve sklenici.
zdroj: pexels.com

Voda s bublinkami a zubní kaz

Když se řekne zubní kaz, pravděpodobně se vám jako hlavní viník vybaví především cukr, ale ve skutečnosti je to kyselina, která škodí. Cukr je pouze „palivem“ pro proces vzniku zubního kazu. Bakterie v ústech se živí cukrem a přeměňují ho na odpadní produkt v podobě kyseliny. Tato kyselina se usazuje na povrchu zubů a může poškodit sklovinu a způsobit vznik kazů. Pitím perlivé vody vystavujete své zuby kyselině, jen jste odstranili prostředníky v podobě cukru a bakterií.

Kontakt perlivé vody se zuby můžete omezit použitím brčka nebo následným vypláchnutím úst vodou z kohoutku. Snažte se ji pít pouze v době jídla, nikoli neustále během dne. Pokud jste typem celodenního „popíječe“, je pro vás pravděpodobně lepší volbou obyčejná neperlivá voda. Občasná konzumace perlivé vody samozřejmě neuškodí, je stále mnohem lepší než sladké nápoje. Navíc většina druhů perlivé vody obsahuje též fluór, který naopak přirozeně pomáhá v boji proti zubnímu kazu.

Zuby moudrosti trápí mnoho lidí. Jak si účinně ulevit od bolesti?

Zdroj: mouthhealthy.org, today.com, foodfaq.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X