Je snídaně opravdu nejdůležitějším jídlem dne?

Pořekadlo „Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli.“ zná většina z nás. Pravděpodobně jste již slyšeli i to, že lidé, kteří pravidelně snídají, jsou zdravější, štíhlejší a výkonnější. Je tomu ale opravdu tak, skutečně je snídaně tak důležitá?

Snídání a hubnutí

Zastánci snídaní často tvrdí, že lidé, kteří snídají, méně trpí nadváhou. To opravdu potvrzují i mnohé studie. Vhodně zvolená snídaně tělu po noci dodá potřebné živiny, zasytí nás a tím může přispět ke snížení denního příjmu kalorií. Vynechání snídaně totiž může později během dne způsobit větší hlad, a lidé se tak častěji uchylují k většímu obědu nebo sladkým svačinkám.

To je sice na jednu stranu pravda, ale nezanedbatelnou roli má i to, že lidé, kteří snídají, se podle průzkumů většinou více zajímají o zdravý životní styl a součástí jejich života je též pravidelný pohyb. Na naši hmotnost má totiž mnohem větší vliv než snídaně náš celkový životní styl. Pokud žijete zdravě, vynechání snídaně rozhodně nezpůsobí to, že začnete nekontrolovaně přibírat na váze a že toho k obědu sníte dvakrát tolik.

Snídání a metabolismus

Mnoho lidí též tvrdí, že snídaně jim pomáhá lépe „nastartovat“ metabolismus. To je ale pouze mýtus. Tito lidé mají na mysli termický efekt jídla, což je zvýšení počtu spálených kalorií, ke kterému dochází po jídle. Pro metabolismus je však důležité celkové množství jídla zkonzumovaného během dne. Nezáleží na tom, kdy a jak často jíte. Studie ukazují, že není žádný rozdíl ve spálených kaloriích za 24 hodin mezi lidmi, kteří snídají, nebo naopak snídani vynechávají.

Stůl s rozmanitými snídaňovými pokrmy, sladkými i slanými.
zdroj: pixabay.com

Snídaně je nepovinná, pití nikoli

Obecně se tak dá říci, že na snídani není nic zvláštního či výjimečného. Pokud se po zbytek dne stravujete zdravě, nezáleží na tom, zda snídáte, nebo nikoli. Podle odborníků na výživu totiž není tolik důležité, kdy jíme, ale to, zda jíme pravidelně a kvalitně. Záleží tedy jen na vašich osobních preferencích. Jestliže máte ráno hlad a rádi snídáte, klidně si dopřejte zdravou snídani. Nejlepší je ta bohatá na bílkoviny a vlákninu. Pokud ale ráno hlad necítíte a nemáte pocit, že snídani potřebujete, pak ji klidně vynechejte. Rozhodně ale neodkládejte pití. I když nesnídáte, je nutné tělu po noci dodat ztracené tekutiny, nejlépe sklenicí čisté vody.

Co vás k vynechání snídaně vede?

Ti, kteří snídají, tak činí proto, že jim to vyhovuje. Ti, kteří nesnídají, tak ale činí z mnoha rozmanitějších důvodů. Je totiž velký rozdíl nesnídat proto, že nemáte hlad, nebo proto, že ráno nestíháte. V případě, že je důvodem spěch, vyplatí se si o pár minut přivstat. Pokud snídáte a máte pocit, že jste po snídani unavení, zaměřte se na to, zda vaše snídaně neobsahuje příliš mnoho jednoduchých cukrů či zda nesnídáte příliš. Snídaně by měla pokrývat přibližně 25 % denního energetického příjmu.

Jednou z oblíbených snídaní je ovesná kaše. Dá se připravite nejen rychle a na mnoho způsobů, ale přináší našemu tělu též mnoho pozitivních účinků.

Zdroj: healthline.com, bbc.com

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X