BMI kalkulačka nejen pro dospělé: spočítejte si, jak jste na tom s váhou

Vážíte se pravidelně? Snažíte se zhubnout? Zajímá vás, jestli je vaše hmotnost v pořádku, nebo byste se měli pustit do hubnutí? BMI je osvědčený a jednoduchý nástroj na zjištění vašeho tělesného stavu. Jak funguje a kolik je ten váš?

Co je to BMI

Zkratka BMI znamená index tělesné hmotnosti, anglicky Body Mass Index (zkráceně BMI). Jedná se o velmi jednoduchý, univerzálně použitelný a levný nástroj ke zjištění stavu vaší tělesné konstituce. Pro výpočet vaší váhové kategorie potřebujete znát pouze vaši výšku a váhu, takže si jej můžete spočítat i sami doma.

Index tělesné hmotnosti slouží jako orientační údaj o vaší váhové kategorii. Snadným výpočtem zjistíte, jestli máte podváhu nebo třeba obezitu. Z pouhého výpočtu ovšem nemůžete zjistit, jaký je poměr tuků a svalové hmoty ve vašem těle, kolik procent tvoří zadržovaná voda a už vůbec neodráží jakékoliv nemoci. Na druhou stranu, řada chorob se pojí s nadváhou a obezitou, takže je velmi pravděpodobné, že lidé s vyšším BMI budou mít také zvýšené riziko výskytu civilizačních onemocnění.

Hmotnost neodrazí množství svalů

Řada odborníků kritizuje BMI pro jeho neobjektivitu. Pouhý poměr hmotnosti k výšce člověka nemůže odrazit jeho zdravotní stav ani fyzickou kondici. Profesionální sportovci mívají často velmi vysoké hodnoty tělesného indexu, které jsou způsobeny vysokým množstvím svalové hmoty. Podle standardních hodnot BMI by tak spadali do kategorií nadváhy či obezity, přestože jejich zdravotní stav i kondice jsou na velmi dobré úrovni.

Výpočet BMI není jediným nástrojem na zjištění váhové kategorie člověka. Mezi další metody patří například měření obvodu jednotlivých partií, vážení pod vodou, bioelektrická impedance, rentgenová absorpciometrie nebo ředění izotopů. Většina těchto metod je však v porovnání s jednoduchým výpočtem náročná, drahá a dostupná pouze na odborných lékařských pracovištích. 

Snažíte se zhubnout, ale váha je váš nepřítel? Přečtěte si, proč je lepší hubnutí na centimetry než na kila a naučte se jak se správně měřit. 

Žena cvičící v parku.
Zdroj obrázku: pixabay.com

Výpočet hodnot BMI pro dospělé

Pro výpočet indexu tělesné hmotnosti slouží následující vzorec:

hmotnost (kg) / [výška (m)]2

Například žena vysoká 170 cm a vážící 85 kg své BMI zjistí takto:

85/(1,7)2 = 29,41

Vypočtená hodnota se dělí do standardních kategorií. Zmíněná žena tedy spadá do kategorie nadváhy.

BMIVáhová kategorie
Pod 18,5Podváha
18,5 – 24,9Normální nebo zdravá váha
25,0 – 29,9Nadváha
30,0 a výšeObezita

Hodnota BMI se počítá stejně u žen i mužů. Platí však, že obecně mají ženy vyšší procento tukové tkáně, než muži při stejném BMI. Stejně tak starší lidé mívají vyšší procento tuku než mladí. Podíl tukové tkáně na celkové tělesné konstituci se také může lišit v závislosti na etnickém původu člověka- při stejných hodnotách BMI mají například černoši nižší podíl tuku, asiaté naopak více.

Jak spočítat BMI u dětí

Dětská obezita je v posledních letech narůstající problém a výpočet indexu tělesné hmotnosti může být pro rodiče prvním ukazatelem, jestli jejich dítě netrpí nadváhou. BMI se u dětí počítá pomocí stejného vzorce, ale výsledky je třeba interpretovat odlišně. Hraje zde roli nejen věk dítěte, ale také pohlaví, jelikož množství tělesného tuku se u dětí mění v průběhu dospívání u chlapců a dívek odlišným tempem.

Pro sledování váhového vývoje dětí do 20 let se využívají tzv. percentilové tabulky, které se liší pro každý věk i pohlaví. Konkrétní váhové percentily pro vaše dítě najdete buď na konci zdravotního průkazu dítěte, nebo v tabulkách volně dostupných na internetu.

Nyní už víte, jak spočítat své BMI a nic vám nebrání pustit se do případného hubnutí. Nevíte, jak na to? Naučte se spočítat, kolik jídla můžete za den sníst a jak sestavit ten správný redukční jídelníček.

Váha s jablky na jedné straně.
Zdroj obrázku: pixabay.com

Zdroj: cdc.gov

Martina Nosálková

Miluju chvíle ticha uprostřed lesa i cvrkot svých dvou mláďat. Věřím na přirozenost a rovnováhu. Pokud na světě existuje nějaký léčivý zázrak, je to síla přírody a její dary, které se musíme znovu naučit využívat.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)
Komentáře
  1. No, takovy Arnold musel mit BMI jako krava. Ja mam 198 a 110kg. Ale cvicim a cejchu nemam. No mozna trochu… proste je to o tom, jestli pijete pivo a nebo se hybete. Mimochodem, mam rad pivo.

  2. Parametr BMI je, myslím, chronicky známý. Podle titulku čláku jsem čekal, že zde bude kalkulačka, tedy jednoduchý výpočet po zadání parametrů. To jsem však nenašel. Hledal jsem špatně?

  3. BMI je naprostý nesmysl, protože vůbec nezahrnuje váhu kostry, která může být značně rozdílná.

  4. Takže kulturista, co má 180 cm a váží 100 kg je obézní? Tyhle zastaralé výpočty byste si měli strčit za klobouk a ne s ním mást lidi. Svalstvo je těžší než tuk a lidi co např. pravidelně cvičí silový trénink mají běžně BMI nad 25 a v žádném případě tak netrpí nadváhou.

  5. Totální blbost.
    Mam 189cm a vazim 114kg . Podle výpočtu jsem neskutečné obézní.
    Skutečnost ale vypadá jinak, toho tuku na mě moc nenajdete.

  6. Počítat podle BMI je totální nesmysl, je rozdíl, jestli je vážené osobě 20 let nebo 70, tělesné poměry v takto rozdíných obdobích nemohou být posuzovány podle jeednotných kritérií, stejně tak u mužů a žen je to naprosto odlišné, není možné vytvořit nějakou porovnávací stupnici s tak odlišnou databází údajů o člověku, ve vyšším věku jsem přiměřený a dá mi potíž udržet se ve skupině nadváha.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X