Plný záhonek máty doslova svádí k přípravě mátového sirupu. Jste na tom podobně? Mátu miluje většina lidí, ale s koncem letní sezóny vadne, schne, odkvétá a těšit se na ní můžete zase až příští rok. Než se tak stane, udělejte si z mátových lístečků tento sirup, který se při dobrém uskladnění dá konzumovat i na podzim a v zimě! Při nachlazení vám bude chutnat. Je navíc i léčivý. Lidé si mátovým sirupem oslazují čaj.
Odborníci se shodují na tom, že máta obsahuje účinné dezinfekční a antibakteriální účinky. Díky tomu je skvělým kloktadlem i prostředkem k osvěžení dechu. Při konzumaci máty dochází k lepšímu trávení – zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv. Nálev z máty je vhodný k potlačení bolestí hlavy, někdy i břicha (společně se šalvějí).
Na přípravu sirupu si připravte:
- 20 řádně vyrostlých rostlin máty
- 1 kg třtinového cukru (dosladit lze stévií)
- 1 – 2 bio citróny
- 1 lžička kyseliny citrónové
- 750 ml – 1 l převařené schlazené vody (záleží, jakou chcete konzistenci)
Postup:
Ze svazečku máty je potřeba očesat lístečky, lehce je oprat, natrhat a vložit do mísy. Přidejte na kolečka nakrájené citróny a zalijte převařenou, ale již vychladlou vodou. Společně nechte máčet 24 – 48 hodin. Občas směs promíchejte, propíchejte plátky citrónů vidličkou a tlačte i na lístečky. Čím více prospěšných látek se do směsi uvolní, tím lépe. Váš mátový sirup bude navíc i intenzivněji vonět.
Po uplynulé době louhování přelijte obsah přes plátýnko do hrnce. Nemusíte tam nalít celé množství naráz, ideální je přilévat obsah na několikrát a vždy z něj důkladně ručně přes plátýnko šťávu vymačkat. Tekutinu v hrnci přiveďte postupně k varu. Ještě před bodem varu přisypávejte cukr, začne se postupně rozpouštět. Důležité je, aby směs lehce zhoustla a nebyla příliš řídká (většinou stačí 3 minuty). Nechte lehce vychladnout a přelijte do menších zavařovacích skleniček. Dobře uzavřete a uskladněte – temné chladné místo, při otevření raději lednice.
Kyselina citrónová zde slouží jako konzervant. Díky ní se sirup nebude kazit. Pokud víte, že sirup rychle spotřebujete, dávat jí nemusíte. V létě je máta rychle pryč. Skvěle chutná do mátových limonád i alkoholických drinků – mojito! Kdo si navíc pár lístků máty zamrazí v kostkách ledu, bude mít v nápoji atraktivní ozdobu.