Odborníci tvrdí, že nízkosacharidová strava je tou nejjednodušší cestou k efektivnímu hubnutí. Je ovšem třeba vědět, že bez sacharidů naše tělo nepřežije. Našemu tělu poskytují energii, která nám umožňuje vykonávat fyzickou aktivitu.
Úplně je tedy ze stravy vyloučit nemůžeme, jinak by byl efekt hubnutí opačný a vyčerpané tělo by se snažilo ukládat veškeré tuky. Mnoho lidí si pod sacharidy představí pouze cukry a to je špatně, sacharidy v potravinách lze rozdělit na cukry a vlákninu. Problémem většiny zpracovaných potravin je, že obsahují zbytečně mnoho přidaných cukrů a málo vlákniny. Ideální potravina má nízký obsah cukru a vysoký obsah vlákniny. Takové potraviny jsou zdravé a snadno se s nimi hubne. Pokud nevíte, které potraviny mají ideální poměr cukrů a vlákniny, představíme si 8 hlavních zástupců, které byste měli zařadit do jídelníčku.
Fazole
U fazolí nezáleží, jaký typ používáte, jedná se pokaždé o plodinu s vysokým množstvím vlákniny a minimem cukru. Obzvláště výživné jsou černé fazole, pinto fazole a cizrna. Podle studie obsahuje 30 gramů černých fazolí zhruba 7 gramů sacharidů a z toho 2 gramy jsou vláknina. Studie ukazují, že lidé konzumující fazole sice jedí více, ale váží méně než lidé, kteří se fazolím vyhýbají.
Tykve
Tykev je ideálním zdrojem sacharidů, obsahuje mnoho vlákniny a málo cukru. Jeden šálek vařené tykve muškátové obsahuje 22 gramů sacharidů a z toho 6 gramů je vláknina. Světlá barva u tykví poukazuje na přítomnost karotenoidů, což jsou antioxidanty, které pomáhají bojovat proti celé řadě nemocí.
Ovesné vločky
S ovesnými vločkami dodáte tělu pořádnou porci vlákniny a přispějete tak ke zvýšení své imunity. Obsažená vláknina přispívá ke zdravému srdci snížením hladiny cholesterolu a také pomáhá s regulací hmotnosti. Ovesné vločky nikdy nekombinujte se sladkými rafinovanými přísadami, ale jen s ovocem, vodou, medem či mlékem.
Popcorn
Dokonce i popcorn je skvělým zdrojem sacharidů, jeden šálek popcornu obsahuje 6 gramů sacharidů, z toho 1 gram vlákniny a má 31 kalorií. Je třeba nekupovat již hotový popcorn, který může být plný různých přísad, ale připravit si vlastní z celých zrn.
Quinoa
Quinoa je ideální v kombinaci s kari, limetkou či cizrnou. Jeden šálek quinoy obsahuje zhruba 5 gramů vlákniny. Quinoa je rovněž skvělým zdrojem bílkovin a obsahuje i širokou škálu důležitých aminokyselin, zejména těch, které si tělo neumí samo vyrobit.
Sladké brambory
Všechny brambory je vhodné vařit i se slupkou, protože právě ta je největším zdrojem vlákniny. Sladké brambory jsou známé svým obsahem karotenoidů, které jsou obsaženy i v tykvi. Kromě velké dávky antioxidantů jsou sladké brambory také zdrojem bílkovin, draslíku a vitamínu C.
Banány
Banány jsou velkou zásobárnou přírodních cukrů a to je důvod, proč tvoří nenahraditelné místo v jídelníčku mnoha sportovců. Banány dokáží tělo poměrně rychle zásobovat energií. Jediný banán dodá tělu 3 gramy vlákniny a dávku vitamínu B 6.
Bobule
Prakticky všechny typy bobulovitých plodů poskytují tělu dostatek vitamínů a antioxidantů. Pravidelná konzumace těchto plodů velmi zvyšuje imunitu a pomáhá bojovat proti celé řadě onemocnění. Mezi nejzdravější patří borůvky, jeden šálek borůvek má zhruba 84 kalorií. Jediná taková porce borůvek vede k výraznému zlepšení kognitivních funkcí, zejména u starších lidí.
Hlavní tělesné signály, které značí nedostatek sacharidů ve vaší stravě:
- špatný dech
- neustálá únava
- opakovaný stres
- podrážděnost
- problémy se zažíváním
- nepravidelná stolice
Závěr
Přílišné množství sacharidů se nedoporučuje, protože přispívá k obezitě a kardiovaskulárním onemocněním. Vyhněte se rafinovaným potravinám, kde jsou sacharidy v nesprávném poměru a volte potraviny, kde je velké množství vlákniny a minimum cukrů.