Tykev se velmi snadno pěstuje a má širokospektré využití. Ačkoliv plody tykví (podobné větší okurce) nejsou ani zvlášť výživné, ani zvlášť biologicky hodnotné, jsou chutnou zeleninou v zimních měsících, kdy je nedostatek zeleniny. Tykve se dají dobře uchovat i přes vánoce.
Nejlepší chuť mají mladé menší tykve, ne docela dozrálé. Prodávají se pod jménem „chřestové tykve“. Jsou podlouhlého válcovitého tvaru, barvy žlutavé, až zelenobílé. Velké oranžové tykve nazýváme „turek“ a hodí se více k zavařování na kompot. Dýni před přípravou dobře omyjeme, pak teprve rozkrojíme, vybereme jádra a měkkou dužninu. Pevné maso dužniny nakrájíme na pruhy, každý sloupneme a podle potřeby rozdělíme na menší kousky. Do nádivky nebo pomazánky tykve strouháme nebo jemně krouháme.