Jak přestat s přejídáním z nudy a jak zachránit snězenou čokoládu

Vaše touha po jídle i nad rámec potřeby nasytit tělo pramení z velké části v hlavě. Naučte se pracovat se svou psychikou a vyzrajte na chvíle, kdy vás honí mlsná třeba jen proto, že zrovna nemáte nic jiného na práci. 

Co způsobuje přejídání

Hlad je v našich končinách i době něco tak vzácného, že spíše než za potřebou nasycení hledejte své nezvladatelné chutě trochu jinde. 

Někdy máme hlad z únavy – Často jsme unaveni a potřebujeme doplnit energii, jídlo nám ji rychle dodá a únavu zažene. Únava je ovšem nebezpečná v tom, že radí našemu mozku načerpat energii co nejrychleji a proto často sáhneme po nezdravých potravinách, jako je fastfood nebo sladkosti.

Jak přestat s přejídáním
pixabay.com

Velice často můžeme narazit na přejídání a mlsání z nudy – Jídlo je způsob, jak vyplnit čas. Sedíme u televize a chipsy nám k tomu ideálně umocňují filmový prožitek. V takovém případě je třeba buď ošálit mozek třeba tím, že budete usrkávat horký čaj, nebo zaměstnat ruce jinou činností než jen uzobáváním- vyzkoušejte třeba ručí práce.

Alkohol zvyšuje chuť k jídlu a to hned dvakrát 

Zaprvé ve vašem organismu vzbuzuje touhu vykompenzovat požití alkoholu něčím mastným. Zadruhé alkohol rozvolňuje vaše vnímání a boří bariéry– po pár skleničkách vám zkrátka nepřipadá důležité držet štíhlou linii a s klidem si dopřejete i nezdravé jídlo.

alkohol a tloustnutí
pixabay.com

Buďte k sobě ohleduplnější

Žijeme v době plné stresu a shonu. Jídlo je důležité, ale hlavně musí být rychle stravitelné. Proto se tak daří potravinovým řetězcům s rychlými výdejními okénky a fast foodem. Náš mozek v této rychlosti ani nezaznamená, že jsme jedli a co jsme jedli, a tak dá brzy tělu signál, že má opět hlad. 

Zastavte se na chvíli a uvědomte si, proč doopravdy jíte – Máte hlad? Chutná vám to? Je toho dostatek? Jste ve stresu?

Berte každé jídlo jako rituál

Plánování a příprava jídla je důležitá pro únik od rychlých pokrmů ve výdejních okéncích. Udělejte si z přípravy a konzumace rituál. Pusťte si muziku, najděte si nový recept, pokrm krásně naservírujte, vyměňte si talíře za sváteční, dejte nový nádech i stolování! Je tolik alternativ, které vám pomohou v tom si jídlo užít a těšit se na něj každý den.

jak jíst méně
pixabay.com

Jezte více bílkovin a vlákniny

Protein je cenná živina, které naše tělo potřebuje. Zamyslete se nad složením potravin. Jejich nákupu věnujte více pozornosti. Na snídani se doporučuje konzumace většího počtu bílkovin – dojde ke zvýšení pocitu sytosti a snížení hladu po celý den. Vláknina se doporučuje do hlavních jídel, jako jsou obědy a večeře. Pomáhá předcházet přejídání, zasytí nás, protože obsahuje málo kalorií a pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. 

Naopak svačiny stačí zeleninové a ovocné, nezahlcujte svůj žaludek něčím nepotřebným. Vyzkoušejte třeba ovoce s nízkým obsahem cukru, které vaši linii neohrozí ani ve větším množství.

Jídlo a pohoda
pixabay.com

Co dělat, když se přejíte

Přehnali jste to s velikostí porce nebo jste zase spořádali celou tabulku čokolády? Vyzkoušejte jednoduché rady, jak alespoň trochu ulevit vašemu tělu po nečekané náloži kalorií:

  • Zdravotní procházka – Je zaručeným a fungujícím receptem. Uvolňuje trávicí systém rozpohybuje potravu ve střevech. 
  • Mátový čaj – Doporučuje se tehdy, pokud vám pohyb dělá špatně. Uklidňuje nafouklé břicho a zmírňuje zažívací obtíže. 
  • Probiotika – Dlouhodobě regulují chuť k jídlu a zmírňují přejedený žaludek.
  • Extrakt ze zeleného čaje – Kontroluje chuť k jídlu, zvyšuje energetický vývoj a rychle odbourává tuky. 
Přejídání čokoládou a tloustnutí
pixabay.com

Zdroj: lifehack.org

Martina Nosálková

Miluju chvíle ticha uprostřed lesa i cvrkot svých dvou mláďat. Věřím na přirozenost a rovnováhu. Pokud na světě existuje nějaký léčivý zázrak, je to síla přírody a její dary, které se musíme znovu naučit využívat.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X