Vynechání kravského mléka je v posledních letech jedním z moderních směrů zdravého stravování. V některých případech je však nutné mléčné výrobky vynechat úplně. Pokud po požití libovolných mléka trpíte plynatostí, nadýmáním a průjmem, je vcelku vysoká pravděpodobnost, že trpíte intolerancí laktózy. Pojďme se na tuto poruchu podívat trochu zblízka.
Jaké jsou příznaky intolerance laktózy
Intolerance laktózy je stav, kdy tělo neumí správně rozložit laktózu. A co to ta laktóza vlastně je? Mléčný cukr. Zkrátka a dobře sacharid neboli cukr, nacházející se v mléce a mléčných výrobcích. A pokud vás to zajímá, tak se nachází také v mateřském mléce.
K štěpení laktózy je potřeba laktáza. A právě nedostatek tohoto enzymu způsobuje, že tělo není schopné laktózu přijmout a správně zpracovat. Podle průzkumů trpí celosvětově intolerancí laktózy až 68% populace.
Alergie na mléko versus intolerance laktózy
Nepleťme si pojmy. Intolerance laktózy není to stejné, jako alergie na mléko. V případě, že člověk trpí alergií na mléko, má alergii na mléčné bílkoviny, nikoliv na mléčné cukry.
Je dokázáno, že intolerance laktózy je ve většině případů dědičná. Podle studií vyšlo najevo, že nejméně trpí intolerancí laktózy Evropané.
Jak poznat, že trpíte intolerancí laktózy
Jak již bylo zmíněno v úvodu, lidé trpící intolerancí laktózy mají různé příznaky po požití mléka a mléčných výrobků. Mezi tyto příznaky patří:
- nadýmání
- bolesti břicha
- průjem
- nevolnost
- říhání
Pokud těmito příznaky trpíte, je praktické vést si deník, do kterého si budete zaznamenávat veškeré potraviny, které sníte a případné reakce na ně. V případě, že vám z těchto zápisků skutečně vyjdou mléčné výrobky, zkuste přejít na bezmléčnou dietu.
Ti z vás, kteří si neumí život bez mléčných výrobků představit mají ale i jinou možnost. Na trhu jsou k dostání enzymy laktázy. Prodávají se většinou v kapslích a pomůžou vám s trávením mléčného cukru, a vy si tak nadále budete moci vychutnávat sýry, jogurty a nebo třeba i zmrzlinu, bez zbytečných nežádoucích reakcí.
Čím nahradit kravské mléko
V dnešní době naštěstí není velký problém z jídelníčku vyškrtnout mléčné výrobky, neboť bezlaktózové mléko, jogurty i další produkty jsou poměrně běžně k sehnání. Je však důležité sestavit vaše menu tak, aby kompenzovalo živiny o které díky vynechání mléka přicházíte.
Pokud přejdete na bezmléčnou dietu, hlídejte si dostatečný příjem vitamínů A, D a vápníku. Neboť právě tyto látky se vyskytují v mléčných výrobcích.
- Vitamín A je obsažen v mrkvi, brokolici, sladkých bramborách, játrech, špenátu, dýni, melounu, vejcích, meruňkách, papáje, mangu a hrášku.
- Vitamín D doplníte při pobytu na slunci, konzumací tučných ryb a konzumací vaječných žloutků.
- Vápník se vyskytuje v mořských řasách, oříšcích a semenech, fazolích, pomerančích, fících, quinoe, amarantu, listové zelenině a v rostlinném mléku.
Jestliže trpíte intolerancí laktózy, není to konec světa. Buď si můžete zakoupit enzymy laktázy, nebo přejít na rostlinné alternativy mléčných výrobků, kterých je na trhu již nepřeberné množství.
Zdroj: medicalnewstoday.com