Pro 4 osoby potřebujeme:
- 500 g čerstvě mleté pšeničné celozrnné mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 lžičku mořské soli
- 1 lžíci cukru
- 1/4 l mléka
- 50 g másla nebo neztuženého rostlinného tuku
- 2 žloutky
- 1 lžíci majoránky
- 1 lžičku tymiánu
- 1/ 2 svazku petrželové natě
- 1/2 svazku pažitky
Dále:
- 2 žloutky
- 1 lžíci kmínu
- 1 lžíci koriandru
Postup přípravy:
1. Mouku dáme do mísy a smícháme se sušeným droždím, solí a cukrem.
2. Přidáme vlažné mléko, máslo a žloutky.
3. Přidáme majoránku a tymián a přebrané, omytě a drobně nakrájené bylinky a vypracujeme tužší těsto.
4. Přikryté necháme kynout na teplém místě 30 minut.
5. Ještě jednou propracujeme a na vále posypaném moukou vyválíme placku tlustou 2-3 cm.
6. Kulatou formičkou vykrajujeme malé placičky.
7. Poklademe na plech vysypaný moukou a necháme ještě 10 minut kynout.
8. Potřeme vejcem rozšlehaným s trochou vody a posypeme kmínem a koriandrem.
9. Pečeme 15 minuty předehřáté troubě na 200 °C, vyjmeme a podáváme teplé nebo studené.