Stává se vám někdy, že během konzumace potravin přemýšlíte, jak vůbec tyto ingredience vyrostli? Jakým způsobem se pěstují a odkud pochází? Některé plodiny rostou opravdu zajímavým způsobem, který vás může nemálo překvapit. Seznamte se v dnešním článku se 7 plodinami, které plodí velmi zajímavě.

Kešu

O kešu ořeších jsme váš již informovali v samostatném článku. Kešu ořechy jsou jediným “plodem” kešu jablka a nejde vlastně o ořechy, ale nažky. Kešu jablko má typicky hruškovitý tvar a nažky rostou na jeho spodní části. Jejich zpracování je poměrně náročné, proto jsou ořechy také cenově nákladnější. “Ořech” je totiž uzavřen ve dvouvrstvé skořápce, které obsahují i jedovatý olej. K jedlé části ořechu se lze dostat až po upražení, aby došlo ke zničení všech toxinů.

Skořice

Víte, odkud se bere skořice? Skořice je vnitřní kůrou polotropického stromu Cinnamomun zeylancium, tedy skořicovníku ceylonského. Jak už název napovídá, pochází tento strom ze Srí lanky a jako skořice pravá se označuje koření, které pochází právě z tohoto druhu stromu. Dochází však k častému zaměňování s kasií, která je známá jako čínský skořicovník. Komerčně se dnes využívá kasie, která je cenově dostupnější. Skořice, kterou používáme také my, je získána právě z kasie. Pravá skořice má však výraznější aroma i chuť. Ze skořicovníku se na koření nejčastěji využívají větve. Ořežou se, poté jsou namočeny do vody, aby se kůra lépe oddělila. Odstraní se malé větvičky a listy a seškrabává se vnější kůra. Vnitřní kůra se po dlouhých tenkých kusech oddělí, sroluje a usuší.

Sezamová semínka

Sezamová semínka zná snad každý z nás. Sezamová semínka jsou obsažena v malých luscích. Sezam indický (Sesamum indicum) je dvouděložní rostlinou, která vytváří velké květy ve tvaru zvonu. Po odkvetení se po každém květu vytvoří lusk se semínky. Různé barvy semínek pochází z různých odrůd rostliny.

Pepř

Pepř patří mezi nejpoužívanější koření světa. Setkali jste se již s pepřem černým, zeleným, bílým či růžovým? Pepřovník černý je neopadavou popínavou rostlinou, která má typicky zelené oválné listy. Tradičně roste na stromech, komerčně na podpůrných konstrukcích. Plody vyrůstají ve shlucích, a to v trsech přibližně se 150 kuličkami. Zpočátku jsou kuličky zelené a poté dozrávají a tmavnou. Zelený pepř je svou chutí slabší. Plody se však nejčastěji sbírají černé, bílý pepř je pepřem přezrálým. Stačí odstranit černý obal a uvnitř se nachází bílá část. Růžový pepř pochází z brazilského pepřovníku.

Šafrán

Nejdražší koření světa? Právě tím je šafrán. Na výrobu půl kila tohoto koření je spotřebováno přibližně 75 tisíc květů. Šafrán setý (Crosus sativus) je hlíznatou rostlinou z čeledi kosatcovitých, jehož čnělky jsou vysoce ceněným kořením, šafránem. Sbírání šafránu je zdlouhavou prací. K vaření se používá jen opravdu malé množství, jinak by byl pokrm příliš hořký.

Ananas

Ananasy rostou také velmi zvláštně. Rostlina ananasu má pevný, krátký stonek. Plody ananasu vypadají, jako kdyby rostly přímo ze země. Zajímavé také je, že jedna rostlina plodí jen jeden kus ovoce.