Bylina rostoucí za Bajkalem na Dálném Východu se nazývá šišák bajkalský. U nás si ho můžete vypěstovat, podaří-li se vám sehnat sazenici. Tato trvalka nevyžaduje nějakou zvláštní péči. Účinky šišáku jsou známé už z čínského léčitelství, když zmínky o něm byly zaznamenány už v prvním století našeho letopočtu.

Sbíráme…

Z šišáku pro léčebné účely sbíráme kořen tří a víceletých rostlin. Kořen se sbírá ráno, pak ho omyjeme, rozpůlíme (uvnitř je žlutý) a dáme sušit na topení do 50 °C. Následně ho rozdrtíme na menší kusy. Mnohem lepší je však udělat z kořene hned tinkturu.

Kořen obsahuje

Kořen šišáku je bohatý na flavonoidy, třísloviny, pryskyřice, minerální látky, organické kyseliny, steroly, glykosidy a polyfenoly (např. wogonin, bajkalin (baicalin), bajkalein (baicalein), oroxylin A, scutellarin, chrysin, viscidulin či scullcapflavon).

Léčivé účinky

Čínská medicína v současné době využívá šišák k léčbě horečky, kašle, trávicích a močových potíží, ale i zánětů, alergií a nemocí srdce a cév. Šišák má rozhodně příznivý vliv na nemoci srdce, arytmii, vysoký krevní tlak, bolesti srdce, anginu pectoris, nervozitu, neklid, nespavost, revma, nemoci ledvin, vysoký cholesterol, na křeče svalů, vnitřní krvácení, silné menstruační krvácení, horečku, záněty v těle a v krku. Má výrazné protizánětlivé účinky, posiluje imunitu, omezuje množení viru HIV, pozitivně ovlivňuje tvorbu červených krvinek, podporuje hubnutí a je prevencí při léčbě cukrovky.

Šišák a rakovina

Japonské léčitelství využívá tuto rostlinu jako prevenci rakoviny. Šišák dokáže velice silně potlačovat buněčný růst nádorových buněk. To je zjevné u celé řady typů nádorů, nejlepší výsledky jsou pak u nádorů prsu a prostaty. Studie na zvířatech prokázaly 50 % redukci nádorů po sedmitýdenní léčbě šišákem bajkalským.

Šišák má i obří význam pro kuřáky, neboť chrání DNA buněk před poškozením látkami z cigaretového kouře a snižuje riziko vzniku rakoviny.

Kromě toho ničí i plísňová onemocnění, která vznikají po chemoterapii.

Užití šišáku

Tinktura: tu si můžete jednak zakoupit, nebo si ji doma vyrobit, když čerstvý kořen šišáku nasekáte na malé kousky a 80 – 100 g přelijete litrem nejméně 42 % alkoholu. Užívá se 4x denně 1 kávová lžička po dobu 6 týdnů, pak je nutné léčbu na 14 dní přerušit.

Odvar: 10 gramů sušeného kořene lehce povaříme a pijeme v malých dávkách po celý den. Odvar lze využít jako kloktadlo.