Zdravě fungující imunitní systém by nás měl účinně chránit před infekcemi a nemocemi. Aby tomu tak bylo, je třeba poskytovat tělu stálý a vyvážený přísun nezbytných vitaminů a minerálních látek.

Příliš mnoho ovšem také škodí. Platí to i v případě imunitního systému, který pokud je nadměrně aktivní, tak může zhoršovat stav lidí trpících nemocemi jako jsou artritida a roztroušená skleróza.

Faktory nepříznivě ovlivňující imunitní systém

Je jich celá řada a k těm nejzásadnějším patří nadměrná konzumace alkoholu a kofeinu, zažívací poruchy a vdechování těžkých kovů (kadmium, olovo a rtuť) a také samozřejmě tabákového kouře a jiných forem znečištěného ovzduší. Dostanou-li se polutanty a další jedovaté látky do těla, je účinnost minerálních prvků a vitaminů obsažených ve stravě vždy ohrožena.

Spojenec proti rakovině

Imunitní systém hraje významnou roli v ochraně proti rakovině. Vědci se domnívají, že součástí imunitního systému jsou zvláštní bílé krvinky („zabijácké“), které dokáží identifikovat nádorovou buňku pomocí změn v její povrchové membráně. „Pomocné“ bílé krvinky pak umožní těm zabijáckým rychle se rozmnožit. Jakmile jich je dostatečné množství, naváží se na nádorové buňky a zničí je.

Význam stravy pro posílení imunitního systému

Přirozenou odolnost vůči nemocem můžeme zvýšit dostatečným přísunem vitaminů a minerálních prvků včetně antioxidantů a přírodních ochranných látek – bioflavonoidů, obsažených v rostlinách. Antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály vznikající v rámci přirozených obranných mechanismů lidského těla.

Co obsahují které potraviny

Dobrým zdrojem minerálních prvků jsou ryby, drůbež, libové maso, nízkotučné mléčné výrobky, obilniny a luštěniny (hlavně hrášek, čočka a fazole). Beta-karoten je obsažen v mrkvi, špenátu a sladkých bramborách. Vitamin B12 se nachází v mase, vejcích, rybách a obohacených obilninách a jeho nedostatek zvyšuje riziko onemocnění například tuberkulózou.

Vitamin C najdeme ve většině druhů ovoce a zeleniny. Přiměřené denní dávky (do 200 mg) zvyšují hladinu imunoglobulinů, vytvářených imunitním systémem. Jsou to krevní bílkoviny účastnící se boje proti nemocem jako protilátky.

Nezbytný je také vitamin D (získává se z tučných ryb), vitamin E (obsažený v olivovém oleji, ořechách, avokádu a celozrnných obilninách) a esenciální mastné kyseliny z rostlinných olejů a rybího tuku.

Poruchy imunitního systému v důsledku nesprávné výživy vznikají nejčastěji z nedostatku zinku. Jeho bohatým zdrojem jsou dýňová semínka a libové hovězí maso, nejvíce zinku je však v ústřicích.