Pampeliška, nebo-li také smetanka lékařská je plevel, který roste ve všech koutech naší země. Lidově se jí říká i mlíčí, husí kap, pleška, lucerny, mléčný lupen. Celá rostlina má léčivé účinky.

Sbíráme…

U pampelišky sbíráme především kořen a listy. Ale hodí se i květ. Vyrývá se celá rostlina, pokud jde o kořen, tak ten před rozkvětem, to je v březnu a dubnu. S ním využijeme i listy.

Můžeme sbírat i květ, z něhož vaříme med, nebo ho můžeme přidat do salátů.

Obsah pampelišky

Kořen pampelišky obsahuje hořčiny, tříslovinu, inulin (na podzim až 40 %, ale na jaře jen okolo 2%), triterpeny, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncidy a minerální látky – měď, draslík a mangan.

Listy jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten, jsou zdrojem křemíku, draslíku a vápníku. Mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát.

V květech jsou obsaženy flavonoidy, karotenoidy, silice aj.

Léčivé účinky

Kořen je vhodný především při jaterních a trávících potížích, je vhodný k léčbě hepatitidy a žloutenky, podporuje trávení, tlumí bolesti prsou při menstruaci, podporuje hormonální rovnováhu u žen, působí proti zácpě, pomáhá při chudokrevnosti, při hemeroidech, snižuje hladinu cukru.

Nově se zkoumá vliv pampelišky v léčbě rakoviny, v Japonsku již používají prášek ze sušeného kořene jako protinádorový přípravek, ale vliv této rostliny na rakovinu se musí dále zkoumat.

Listy mají silný močopudný účinek, čistí organismus, mají příznivý vliv na naši pokožku, jsou účinné proti ekzémům a akné, omlazují pleť.

Užití pampelišky

Čaj: 1 až 2 lžičky sušeného, nasekaného kořene nebo listů přeliujeme horkou vodu a necháme 15 minut odstát. Poté scedíme a pijeme.

Sirup: 250 g pampeliškových květů, 250 g kořenů pampelišky zalijeme 1/2 l vody svařené s 1/2 l čistého lihu a necháme několik dní odstát na slunci. Pak přefiltrujeme a slijeme do lahví.

Ocet: 20 listů a 10 květů dáme do láhve s octem a necháme odstát 12 dní na slunci. Poté scedíme květy a listy nahradíme novými a vše opakujeme. Za dalších 12 dnů ocet přefiltrujeme, slijeme do čisté lahve a vložíme pár čerstvých listů. Přidáváme např. do koupele jako tonikum.

Likér: 1,5 l květů dáme do hrnce, přidáme 2 citrony a 2 pomeranče nakrájené na kolečka a bez pecek a spaříme 4 litry horké vody. Necháme přikryté 24 hodin louhovat. Do pětilitrové láhve dáme 1,25 kg cukru a na něj nalijeme scezenou vylouhovanou vodu, zamícháme a přidáme 15 g droždí, zavřeme a necháme kvasit tři měsíce. Poté likér stočíme do lahví a užíváme 1 dcl před jídlem.

Stvoly z pampelišky: v době květu denně pět až deset syrových, umytých stvolů dobře rozžvýkat a spolknout.

Pampeliška má využití i v kuchyni, kde si můžeme z květů uvařit již zmiňovaný med, listy a květy můžeme rovněž dusit jako špenát, čerstvé listy můžeme přidat do salátů atd.

Upozornění: pampeliška se nesmí užívat při akutním záchvatu při žlučových kamenech.

Víte, že: v antice se mlékem z pampelišky léčily záněty očí?

Tip: Navštivte náš magazín o cestování.