Kakaovník je stálezelený strom, který se pěstuje v Jižní Americe a je považován za nejsladší strom na světě, neboť jeho plody dávají vzniknout nejžádanějším lahůdkám na světě. Jako první připravili kakaový nápoj starověcí Aztékové. Obsahoval vodu, kakaový prášek, vanilku, kukuřici, chilli papričku a sůl. Aztékové považovali kakaové boby za posvátný dar bohů a byly používány i jako měna. V současné době se používají na výrobu kakaového prášku a másla, které se hojně využívá v kosmetickém průmyslu a dokonce i v medicíně.
Kakao zpomaluje stárnutí a podporuje zdraví
Jedna z nejúžasnějších vlastností kakaových bobů je jejich vysoký obsah antioxidantů.Tyto antioxidanty jsou flavonoidy zodpovědné za boj a prevenci poškození volnými radikály. Neuvěřitelná síla kakaových bobů může zpomalit stárnutí a výrazně posílit imunitu. Kakao je skvělé pro vaši pokožku, protože antioxidanty v něm obsažené (je jich tam více než 320) zvyšují ochranu kolagenu. Tyto antioxidanty bojují proti volným radikálům a chrání před virovými a bakteriálními infekcemi.
Kakao je zdrojem nejsilnějších antioxidantů
Kakao také obsahuje polyfenoly, které jsou jedny z nejsilnějších antioxidantů a mají schopnost rozkládat tuky a snižovat riziko vzniku aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění. Antioxidativní účinek těchto polyfenolů je mnohem silnější než u většiny běžných antioxidantů, jako jsou například vitamíny C a E.
Kakaové boby jsou považovány za přírodní antidepresiva a to v důsledku obsahu tryptofanu, fenylethylaminu, anandamidu a hořčíku (které pomáhají lidskému tělu produkovat serotonin). Tyto látky jsou důvodem, proč nám konzumace kvalitní čokolády přináší dobrou náladu, zbavuje nás úzkosti a deprese a brání únavě.