Celer je skvělým pomocníkem v kuchyni a jelikož jelikož je bohatý na mnoho potřebných živin, uděláme si z něj studený i teplý salát. Celer obsahuje něco vitaminů ze skupiny B a C, z minerálních látek také vápník. Při koupi dbáme, aby mízy byly pevné a tvrdé a nebyly dřevnaté, duté nebo nahnilé. Hlízy s hladkým povrchem se lépe čistí a loupou. Opraný, očištěný celer vkládáme vždy do okyselené vody, aby nežloutl. Celer není jen chuťovou přísadou do polévek, omáček a salátů, ale je chutný i jako dušený teplý pokrm. Dusíme ho s mrkví, rajčaty nebo s různými chuťovými přísadami, jako se strouhaným sýrem, usekaným koprem, slaninou a podobně.
Celerový salát
Potřebujeme:
- 2 větší celery (80 dkg)
- 1 vody, sůl
- 2 kostky cukru
- 3 lžíce 8% octa
- 1 menší cibule
- 3 lžíce oleje
- pepř
Postup přípravy:
Celer opereme, oloupáme, nakrájíme na plátky a vkládáme rovnou do okyselené, oslazené a osolené vody. Uvaříme jej za 15-20 minut. Celer i s vývarem přelijeme do mísy, posypeme syrovou usekanou cibulí a pokapeme olejem. Zálivky je málo, vychladlá zrosolovatí a sníme ji s pokrmem.
Salát ze syrového celeru
Potřebujeme:
- 1 celer (50 dkg)
- půl cibule
- 4 lžíce olejové majonézy
Postup přípravy:
Celer jemně nastrouháme na křenovém struhadle, přidáme sekanou cibuli, a aby nezhnědl, hned ho vmícháme do předem připravené, citrónem nebo octem okyselené majonézy. Salát podáváme i jako pomazánku na chlebíčky.